ACTUEEL

'Akkoord VVD-PvdA over zorgwet in zicht'

Een akkoord tussen de regeringspartijen VVD en PvdA over de deze week verworpen zorgwet van het kabinet is 'in zicht'. Bronnen rond de coalitie meldden dat donderdagavond.

Daarmee zou de val van het kabinet zijn afgewend en er een einde komen aan de crisis van de afgelopen dagen op het Binnenhof. Die ontstond toen een wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdagmiddag in de Senaat werd weggestemd. Dat gebeurde doordat drie PvdA-Senatoren met de oppositie tegen de wet stemden.

Laatste ronde

Uitvoerige onderhandelingen tussen VVD en PvdA in het Torentje van premier Mark Rutte hebben geleid tot het verzoek aan het ministerie van Schippers om een en ander schriftelijk te formuleren. Als dat stuk terugkomt van Schippers' ministerie, gaan VVD en PvdA voor mogelijk een laatste ronde om de tafel. "Het gaat de goede kant op'', aldus een bron in het Torentje.

Kamerdebat

Even daarvoor hadden PvdA en VVD zich al bereid getoond om nog donderdagavond een Kamerdebat te houden met premier Mark Rutte, zoals de oppositie eerder op de dag had gevraagd. Voor dat debat moet premier Mark Rutte de Kamer via een brief informeren over de situatie. Aan een oplossing van het probleem wordt nog hard gewerkt, zei vicefractievoorzitter Martijn van Dam van de PvdA in een verwijzing naar het coalitieoverleg in het Torentje.

Onduidelijk

Of de VVD nu kan leven met de weigering van de drie dissidenten om te beloven dat ze ja zullen stemmen als de zorgplannen van Schippers opnieuw in de Senaat komen, is nog onduidelijk. De zorgwet van Schippers moet sowieso eerst terug naar de Tweede Kamer. (bron: ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top