ACTUEEL

'Ambtenaren hebben zitten suffen bij zorgwet'

De noodgreep die regeringspartijen VVD en PvdA straks misschien nodig hebben om de aangepaste zorgwet er doorheen te krijgen, was niet nodig geweest. Ambtenaren hebben aan het begin van het proces zitten slapen en zich niet goed voorbereid. Dat stelt Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Als het aangepaste wetsvoorstel van het kabinet voor een tweede keer in de Eerste Kamer sneuvelt, willen de VVD en de PvdA de zorgwet uiteindelijk invoeren via een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De oppositie is daar zeer kritisch over.

Oerdom

"Het is oerdom dat die maatregel niet eerder is toegepast", zo is de 70-jarige Van Schendelen van mening. "In de maatschappij is al maandenlang enorme heisa over de zorg. Ambtenaren hadden kunnen bedenken dat de minister vast zou lopen, ze hebben zitten suffen. De AMvB wordt nu mogelijk aan het einde van het proces toegepast, terwijl dat juist aan het begin had gemoeten. Dan was er niets aan de hand geweest. Leg gewoon uit waar je mee bezig bent. Wetgeving is ook een vak."

In de wet staat welke onderdelen en details later nog verder uitgewerkt mogen worden. Een Algemene Maatregel van Bestuur, waarin die uitwerking staat, wordt zonder medewerking van de Eerste en Tweede Kamer gemaakt.

Geen list

Volgens Van Schendelen komt het te pas en te onpas voor dat er gebruik wordt gemaakt van een AMvB, zeker bij technisch lastige en controversiële zaken. "Dat is ook niet zo gek, er zijn ongeveer vierhonderd stuks wetgeving per jaar. Er is een veelvoud van nieuwe regels die formeel buiten het Binnenhof om verder worden uitgewerkt. Alleen is het dan gewoon onderdeel van het mechanisme. Je mag het geen list noemen, het gebeurt in alle transparantie."

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft achter de schermen een grote rol gespeeld, zo denkt de hoogleraar. "Hij is een vaktechneut, anderen zijn te veel politicus. Het is voor het kabinet beter laat dan nooit dat een wet alsnog wordt ingevoerd, maar het was onnodig om het zo ver te laten komen. Je kunt een loodgieter beter inhuren als een huis gebouwd wordt, dan wanneer een huis al lekt." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

20 december 2014

Een zeer verwerpelijke redenering van Van Schendelen. Een zo belangrijk punt als de macht van de zorgverzekeraars en de vrije artsenkeuze regelen met een AMvB? Dan heeft hij weinig begrepen van de problematiek in de zorg en de belangrijkheid die de bevolking aan de zorg hecht -- die is heel groot, zo blijkt uit onderzoek.

Next.

tjark reininga

22 december 2014

en wie, zou ik de heer Van Schendelen willen vragen, was verantwoordelijk voor de aansturing van die ambtenaren?

ook hij lijkt niet te willen erkennen, dat mini-ster Schippers in dit proces op alle fronten gefaald heeft. zij immers had uit de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer moeten afleiden, dat een zo grote minderheid van de kamerleden (35 leden in ieder geval) het voorstel zou verwerpen, dat draagvlak voor aanvaarding van de wet in de samenleving lastig zou zijn. maar ze vond het zelfs niet nodig de laatste fase van de behandeling in de Eerste Kamer bij te wonen. daarmee faalde ze tevens in de opdracht die aanvaarding van een wet in de Tweede Kamer impliciet betekent: het voorstel op een verantwoorde manier met de Eerste Kamer bespreken, zodat het daadwerkelijk wet kan worden.

het optreden van deze mini-ster geeft weinig hoop voor het werkelijk democratische besef van de huidige generatie liberalen. haar reactie op het verwerpen van het voorstel bevestigt dit: opnieuw richt zij zich niet tot de meerderheid van de Eerste Kamer, maar uitsluitend tot de coalitiepartner in de Tweede Kamer, om haar probleem uit de wereld te helpen.

de Tweede Kamer had wat mij betreft dan ook alle reden om de handelwijze van mini-ster Schippers rondom de behandeling van dit wetsvoorstel met een motie van afkeuring te veroordelen. ik hoop dat de Tweede Kamer het nu aangekondigde wetsvoorstel kritisch legt tegen het beeld van de nu afgeronde procedure. maar de coalitie die een kamermeerderheid uitmaakt, zal daarvoor wel weinig gelegenheid geven. helaas voor onze democratie.

Top