ACTUEEL

Eerste zorgverzekeraar benut uitzondering Zvw

Zorgverzekeraars De Friesland biedt als eerst een zorgverzekering aan die zich richt op mensen die woonachtig zijn in bepaalde provincies. De zorgverzekering van De Friesland is strikt; alleen bewoners van de noordelijke provincies mogen deze zorgverzekering afsluiten.

Het nieuwe product van De Friesland heet ZelfBewust en kan alleen afgesloten worden door mensen in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland. Voor hulpmiddelen en eetstoornissen zijn alleen zorgverleners in deze provincies gecontracteerd.  Voor medisch specialistische zorg kunnen consumenten bij gecontracteerde ziekenhuizen in heel Nederland terecht.

Plicht

Zorgverzekeraars hebben acceptatieplicht. In de Zorgverzekeringswet is hierop een uitzondering gemaakt voor provincies. De Friesland laat via een woordvoerder weten: “Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om verzekerden te accepteren voor de basisverzekering. Dat is ongeacht geslacht, leeftijd, inkomen of gezondheid. Provinciegrenzen hebben niets van doen met de acceptatieplicht.”

Bij een verhuizing naar een woonplaats buiten de provincies heeft de verzekerde geen recht meer op de polis van De Friesland. Verzekerden worden dan van de eerste dag van de tweede maand na de verhuizing overgezet naar een andere polis.

Trend

Het nieuwe onderdeel van DSW heet inTwente Zorgverzekeraar. InTwente biedt dezelfde dekkingen en profileert zich als ‘speciaal voor de Twentse bevolking’. Een woordvoerder van DSW laat echter weten dat in verband met de acceptatieplicht iedereen in Nederland zich kan verzekeren bij inTwente. “We sluiten ons aan bij een trend. Mensen zoeken kleinschaligheid, ze willen geen nummer zijn, ze zoeken iemand die oog heeft voor regionale schaal.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

r. m. dalmijn

29 december 2014

Leuke uitdaging oor de NZa. Wordt De Friesland gezien als kleine monopolist of als onderdeel van het Achmea Rabo concern gezamenlijk verantwoordelijk voor de monocultuur Friesland en 1/3 van de Nederlandse verzekerden. Nu lijkt DF een beetje van twee walletjes te eten.

C Hoek

31 december 2014

Deregulering?!

Top