ACTUEEL

Topman Albert Schweitzer gaat ProRail leiden

Pier Eringa, voorzitter raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, is benoemd tot president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Hij volgt Marion Gout op, die vorig jaar juli voortijdig vertrok. Ze had haar vertrek begin april plotseling aangekondigd, omdat ze moeite had met de strakkere aansturing door het Rijk van ProRail.

De 53-jarige Eringa begint op 1 april 2015 aan zijn nieuwe baan. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) is zijn brede ervaring in de publieke sector van grote waarde voor ProRail. Zo was Eringa regio- en programmadirecteur bij de NS, korpschef van de politie in Flevoland en algemeen directeur en gemeentesecretaris van de gemeente Nijmegen. Ook is Eringa onder meer vice-voorzitter van het bondsbestuur van voetbalbond KNVB.

WNT

Eringa gaat 207.000 euro per jaar verdienen, terwijl bij ProRail een salaris van 188.000 (exclusief vergoedingen) geldt. Maar Mansveld vindt de hogere beloning gerechtvaardigd, omdat ProRail volgens haar voor een moeilijke opgave staat om de kwaliteit op het spoor en de samenwerking met vervoerders, overheden en consumentenorganisaties te verbeteren.

Eringa krijgt in totaal 225 duizend euro per jaar. Dat is inclusief een onkostenvergoeding, een auto van de zaak en een werkgeversdeel pensioen. Dat bedrag blijft onder de wettelijke norm voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector, schreef Mansveld maandag aan de Tweede Kamer. Eringa krijgt geen bonus.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is de enige aandeelhouder van ProRail. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

22 januari 2015

Pier is het waard.

Top