ACTUEEL

Kwadrantgroep gebruikt Dementie Verhalenbank voor zorg

De Kwadrantgroep gaat bij de zorg voor patiënten met dementie gebruik maken van oplossingen die worden aangedragen vanuit de Dementie Verhalenbank. De Proeftuin Dementie Friesland is vorige week van start gegaan. Het is voor het eerst dat een zorginstelling een andere, sociale benadering gebruikt in de zorgverlening voor dementerenden.

De Dementie Verhalenbank is een project van Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam. In de proeftuin worden interventies toegepast die in verhalen uit de Verhalenbank –een database waarin wetenschappers verhalen kunnen analyseren- terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan verhalen over het verdriet van de partner. Naar aanleiding van die thema’s wordt bekeken of er methodieken zijn ontwikkeld die daar iets aan kunnen doen.

De Proeftuin zal drie jaar duren. Eerst worden geschikte plekken in dorpen in Friesland gezocht als de huisarts, een verpleeghuis of een ziekenhuis om te kijken wat er leeft om uiteindelijk een dorp dementievriendelijker te maken. The: “Wat veel mensen zich niet realiseren is dat mensen met dementie na de diagnose gemiddeld nog meer dan tien jaar thuis wonen. Dat is een hele moeilijke tussenperiode. Het is belangrijk dat het verdriet achter de voordeur daar vandaan wordt gehaald.”

De inzet van de Dementie Verhalenbank in de zorg is bijzonder omdat het gaat om een sociale benadering van dementie. The: “Ik vind niet dat alle middelen op de cure moeten worden gezet. Ik vecht voor een plek in de zorg voor een andere benadering. Dat is best lastig, want leren omgaan met kwetsbaarheid verkoopt niet.”

Roelof Jonkers, bestuursvoorzitter van de Kwadrantgroep heeft enige weerstand binnen de organisatie moeten overwinnen bij de introductie van de proeftuin. “Het was even wennen, maar door de koppeling tussen wetenschap en praktijk uit te leggen, werden medewerkers al snel enthousiast. Een persoonlijke motivering speelde ook een rol bij mijn wens deze proeftuin te starten. Mijn vader werd dement en door zijn ervaringen zag ik dat er lang niet altijd adequate zorg werd verleend.”

De Dementie Verhalenbank is gelanceerd tijdens het congres Nieuwe kijk op de praktijk over de wisselwerking tussen wetenschap en zorg in de langdurige zorg.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top