Finance

Incluzio neemt thuishulp Cordaan over

Incluzio neemt thuishulp Cordaan over

De private dienstverlener Incluzio wil een meerderheidsbelang van 51 procent nemen in Cordaan Thuisdiensten in Amsterdam. De twee partijen hebben het concentratievoornemen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld.

Vanwege het beoogde meerderheidsbelang van Incluzio in Cordaan Thuisdiensten spreekt de ACM van een overname. De betrokken partijen zien de constructie vooral als een financieel-juridisch raamwerk voor een nieuwe maatschappelijke serviceorganisatie. Volgens bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan is deze serviceorganisatie, waarin zorgaanbieders, gemeenten, welzijnsorganisaties en schoonmaakbedrijven samenwerken, de redding van de huishoudelijke hulp.

Failliet

De problemen rond de huishoudelijke hulp zijn -sinds Damen zijn plannen voor een maatschappelijke serviceorganisatie in Skipr ontvouwde- alleen maar groter geworden. Als gevolg van de krappe tarieven die de gemeenten hanteren gingen in Noord-Brabant recentelijk de thuishulp-poot van zorgorganisatie Thebe en de aanbieder van thuishulp Pantein-Vivent binnen enkele weken na elkaar failliet.   

Negatief resultaat

Ook de thuishulptak van Cordaan verkeert in zwaar weer. Cordaan Thuisdiensten boekte over 2013 een negatief resultaat van bijna vier miljoen euro waardoor het negatief vermogen opliep tot 5,7 miljoen euro. In 2012 ging het om een verlies van 2,1 miljoen euro.  In de jaarverslaglegging wijt Cordaan de slechte cijfers bij aan een combinatie van lagere volumes en een lagere gecontracteerde prijzen. Zo daalde het aantal geïndiceerde uren in Amsterdam van maximaal 3 naar 2,5 uur per week, bij een tariefsverlaging van 2,60 euro per uur.

Nieuwe speler

Vanwege de negatieve marges trok Cordaan zich begin 2014 al terug als aanbieder van huishoudhulp in Zaanstad. Om niet ook in Amsterdam hetzelfde te moeten doen, heeft Cordaan nu de banden met de particuliere aanbieder Incluzio stevig aangehaald. Als relatief nieuwe speler is Incluzio volop in beweging. Het dochterbedrijf van facilitair dienstverlener Facilicom richt zich primair op diensten op het gebied van zorg, welzijn en dienstverlening in de wijk. In Utrecht en Schiedam levert Incluzio als eerste commerciële aanbieder met wijkteams sociale basiszorg.

Maar Incluzio mikt daarnaast op een breed aanbod van diensten. Om die reden voegde moederbedrijf Facilicom onlangs de activiteiten van thuishulptak Axxicom en Incluzio samen. Zodoende maakt Axxicom sinds 1 januari deel uit van Incluzio, waardoor het onderdeel wordt van een breder dienstenaanbod zoals (persoonlijke) ondersteuning, zorg en welzijnsdiensten.

Bij de presentatie begin 2014 maakte Incluzio duidelijk dat het op een jaaromzet van 170 miljoen euro in 2017 mikt. Met het meerderheidsaandeel in Cordaan Thuisdiensten zet het bedrijf een stevige stap in die richting. De totale omzet van Cordaan Thuisdiensten ligt nog altijd rond de 25 miljoen euro. Bij de thuishulptak werken zo'n 1600 thuishulpen. Volgens een woordvoerder blijft Cordaan Thuisdiensten vooralsnog onder eigen naam thuishulp aanbieden.   

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top