Finance

Saxenburgh Groep leed 4,6 miljoen verlies in 2013

Saxenburgh Groep leed 4,6  miljoen verlies in 2013

De Saxenburgh Groep sloot het jaar 2013 af met een verlies van 4,6 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de zorgorganisatie deze maand inleverde bij het ministerie van Volksgezondheid. 2013 was ook het jaar dat de zorginstelling de ontslagen bestuurder Henk van de Wal bijna 300.000 euro moest meegeven.

Van der Wal werd in december 2013 ontslagen als directeur en portefeuillehouder van financiën en nieuwbouw. Reden waren financiële tegenvallers van het Röpcke Zweers ziekenhuis en het afblazen van de nieuwbouwplannen. Naar nu blijkt leed de zorgorganisatie daardoor een verlies van 4,6 miljoen euro. Het jaar daarvoor werd nog afgesloten met een half miljoen euro winst.

Half miljoen

Saxenburgh betaalde Van der Wal een afkoopsom van ruim 285 duizend euro. In 2014 bleek al dat het bedrag bijna een ton hoger was dan het bedrag dat de raad van toezicht in eerste instantie bekend maakte. Daar bovenop kwamen een bruto jaarsalaris van ruim 190 duizend euro en ruim 23 duizend euro aan pensioenpremies. De Saxenburgh Groep verklaarde destijds dat dit een gevolg was van een contractuele afspraak uit 2008.

Te laat

De afkoopsom voor de vertrekkende bestuurder moest Saxenburgh Groep in 2014 publiceren in het kader van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Met het inleveren van het jaarverslag over 2013 is de organisatie rijkelijk laat. Zorginstellingen moeten eigenlijk voor 1 juni verantwoordelijkheid afleggen over de financiën van het voorgaande jaar.

Vanwege de problemen met de financiële verantwoording hadden ziekenhuizen tot 15 december uitstel gekregen. Ook die datum overschreed Saxenburgh: de organisatie leverde het jaarverslag op 14 maart in.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

26 maart 2015

Het is jammer dat met een dergelijke berichtgeving hoogst waarschijnlijk een verkeerde indruk wordt gegeven en daardoor de medewerkers op het verkeerde been worden gezet.
Het operationele verlies over 2013 zal (aanzienlijk?) minder zijn. Het verlies wordt waarschijnlijk opgekrikt door het in 2013 'nemen' van reorganisatiekosten voor de jaren daarna.

sjvegter@gmai.com

26 maart 2015

Als je als Raad van Toezicht alleen maar kan reageren door iemand op stel en sprong er uit te gooien, als je weet dat de raad van bestuur uit 2 personen bestond, gezamenlijk verantwoordelijk en je slachtoffert zonder toelichting er één, dan weet je dat dat geld kost. Ik mis ook nog de kosten van de interimmer. De indruk wordt gewekt dat dit geheel een schadeloosstelling is en dat is ongenuanceerd. Het is gewoon salaris conform een reguliere afspraak en een vergoeding voor de schade die v d Wal op zijn leeftijd als persoon leidt. Makkelijk aan de bak komt hij niet meer. Daarnaast deel ik de de opvattingen van D G o , er wordt verlies genomen!

Top