HRM

Lonen in zorg stabiel, aantal bonussen neemt toe

In de gezondheidszorg is het gemiddeld uurloon in 2014 gelijk gebleven ten opzichte van 2013, namelijk 14,40 euro bruto. Tegelijkertijd nam het aantal bonussen toe: in 2013 kreeg 37 procent van de medewerkers een eindejaarsbonus, in 2014 steeg dit percentage naar 58 procent.

Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, die inzicht geeft in de loonontwikkelingen in Nederland.

Het bruto uurloon in de zorg ligt precies op het landelijke gemiddelde. Met 2,9 procent steeg het uurloon in de horeca het meest terwijl in de productiesector met -3,7 procent de sterkste daling laat zien. "Over het algemeen zien we dat de lonen in 2014 gestabiliseerd zijn en we hopen dat het in 2015 voor de werknemers beter wordt", aldus Paulien Osse, directeur bij Loonwijzer. "In 2014 zagen we een flinke toename in het aantal vacatures. Het is afwachten wat voor effect dit heeft op de loonontwikkeling", zegt Gian Zandona, directeur van Monsterboard.

Medewerkers in de gezondheidszorg verwachten minder stabiliteit en zekerheid rondom hun loon in 2015. 41 procent van de medewerkers gaf in 2014 aan onzeker te zijn over hun loon, tegenover 32 procent in 2013. De onzekerheid bij medewerkers steeg het meest ten opzichte van andere sectoren. Desondanks verwacht 39 procent een loonsverhoging in 2015. De loontevredenheid bleef nagenoeg gelijk met 35 procent in 2014 en 33 procent in 2013.

Afwachtende houding

"In de zorg zien we op dit moment dat veel medewerkers een afwachtende houding hebben", aldus Gian Zandonà. "Hierdoor is er weinig dynamiek wat de in en uitstroom van medewerkers tegenhoudt. Medewerkers die onzeker over hun loon zijn of meer willen verdienen doen er goed aan om zich te oriënteren op nieuwe kansen om zo wellicht de volgende stap in hun carrière te zetten."

Met de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index willen Monsterboard en Loonwijzer bijdragen aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan tachtig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

26 maart 2015

Vlag uit in Friesland!

Top