ACTUEEL

Inkoopsamenwerking ziekenhuizen valt uiteen

  • Onbekend
  • 25 september 2009
  • 4163 keer gelezen
  • 0 reacties

Vijf ziekenhuizen beëindigen hun samenwerkingsverband voor gezamenlijke inkoop. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, Isala Klinieken in Zwolle, Ommelander Ziekenhuisgroep in Delfzijl en Winschoten, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Medisch Centrum Leeuwarden trekken de stekker uit Inkoopconsortium.nl. Het initiatief heeft niet opgeleverd wat zij ervan verwachtten,waardoor de ziekenhuizen niet opnieuw willen investeren in de samenwerking.

Meer investeringen nodig

Inkoopconsortium.nl is ruim een jaar geleden opgericht met als doel goedkopere zorg en een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening aan de patiënt tegen acceptabele kosten te realiseren. Door bundeling van de inkoop  wilden de ziekenhuizen een besparing van zo’n vijftien procent op de inkoopkosten realiseren. De ziekenhuizen hebben geïnvesteerd in administratieve ondersteuning en adviseurs die de inkoopactiviteiten ondersteunden. Hier bleek nu meer geld voor nodig. De reden voor de ziekenhuizen om de samenwerking in deze vorm te beëindigen.

Duitsland als benchmark

Voor een deel is de samenwerking geslaagd. Echter de plannen om in te kopen voor prijzen die in Duitsland gebruikelijk zijn, zijn onvoldoende van de grond gekomen. De ziekenhuizen hebben Duitsland gebruikt als benchmark voor Nederlandse leveranciers. De vertaalslag naar de Nederlandse prijzen is echter niet voldoende waargemaakt.

Huiverig voor inkopen in Duitsland

De ziekenhuizen zijn huiverig voor het inkopen van kritische producten als pacemakers in Duitsland. Pacemakers zijn weliswaar tientallen procenten goedkoper in Duitsland, maar het verhaal zou gaan dat de leveranciers zo weinig verdienen dat ze geen state of the art producten meer kunnen aanbieden. Daarnaast is ondersteuning door de leverancier bij problemen lastig. Zodra er iets mis is met bijvoorbeeld een pacemaker, moet een leverancier onmiddellijk op de OK staan. Dat kan door een Duitse leverancier niet gegarandeerd worden.

Toekomst samenwerking

De ziekenhuizen bekijken nu of het zinvol en haalbaar is om als groep verder te gaan. Ze zijn in gesprek met andere partijen om te kijken of daar samenwerkingsmogelijkheden zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top