ACTUEEL

Ouderen Lochem houden thuishulp

De gemeente Lochem mag de huishoudelijke hulp op grond van de nieuwe Wmo niet beëindigen, voordat onderzoek is gedaan naar de persoonlijke omstandigheden van de mensen die hulp nodig hebben. Zo luidt het oordeel van de rechtbank Zutphen in de zaak die was aangespannen door vijf oudere inwoners die de hulp kwijt zijn geraakt. Zij houden voorlopig recht op thuishulp.

Dit meldt de Stentor.

Bezwaarschriften

De ouderen hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente om hun het recht op thuishulp te ontzeggen met ingang van 1 april 2015. De gemeente moet nog op deze bezwaarschriften beslissen. Totdat de gemeente dit heeft gedaan, moet zij de senioren hulp geven, volgt uit het oordeel van de bestuursrechter. Het college reageert pas nadat het de uitspraak grondig heeft bestudeerd.

Sinds 1 januari 2015 zijn er rechtszaken gaande in meer gemeenten in Nederland. In maart oordeelde de rechtbank Gelderland dat de gemeente Montferland twee oudere inwoners per direct weer drie uur huishoudelijke hulp per week moest aanbieden.

Tegelijkertijd met de uitspraak in Gelderland, deed ook de bestuursrechter in Utrecht uitspraak. De gemeente Utrecht had bepaald dat iedereen met recht op thuishulp genoeg heeft aan 1,5 uur per week. De rechter stelde dat anderhalf uur redelijk is, maar dat de gemeente wel beter moet onderzoeken of aanvullend maatwerk nodig is als men daarom vraagt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top