Tech

Huisarts krijgt digitale hulp bij spotten kindermishandeling

Stichting Augeo, die zich inzet tegen kindermishandeling heeft samen met de huisartsenorganisaties InEen, LHV en NHG een digitale alert ontwikkeld die de huisarts waarschuwt om door te vragen of er kinderen thuis zijn en of deze kinderen veilig zijn. Huisartsen krijgen automatisch een waarschuwing als sprake is van bepaalde risicosituaties, zoals verslavingsproblematiek of partnergeweld.

Het digitale waarschuwingssysteem is onderdeel van afspraken die staatssecretaris Van Rijn (VWS), de huisartsenverenigingen en Augeo hebben gemaakt om de signalering en aanpak van kindermishandeling door huisartsen te verbeteren. Er worden betere regionale samenwerkingsafspraken door huisartsen gemaakt en er komen extra trainingsmogelijkheden voor huisartsen, zo maakt het ministerie bekend.

Naast een alert biedt het systeem de huisarts direct praktische ondersteuning bij het voeren van een gesprek met de ouder(s) over mogelijke kindermishandeling en bij het zoeken naar passende ondersteuning voor het gezin.

"Kindermishandeling kan gestopt worden als één volwassene in de omgeving van het gezin doorheeft wat er aan de hand is en actie onderneemt", zegt van Rijn. "De huisarts kan die rol in veel gevallen spelen. Daarom ondersteun ik van harte de initiatieven van de huisartsen en Augeo Foundation om kindermishandeling beter te herkennen en vervolgens sneller en beter te handelen. Zodat mishandeling stopt en er hulp op gang kan komen voor het hele gezin. Voor elk kind dat met deze inspanningen uit een benarde situatie geholpen wordt, is een wereld gewonnen."

Kindcheck

Uit onderzoek in de regio Haaglanden is gebleken dat met een dergelijke 'kindcheck' kindermishandeling veel vaker wordt gesignaleerd, dan wanneer alleen gelet wordt op verwondingen van kinderen. Dit is hard nodig, stelt Augeo, want nog steeds komt ongeveer maar de helft van de ruim 118.000 mishandelde kinderen niet in beeld bij de Veilig Thuis organisaties.

Mariëlle Dekker, directeur Augeo: "Augeo is blij dat de ondersteuning van de Nederlandse huisarts op het gebied van de aanpak van kindermishandeling in een publiek-private samenwerkingsvorm is gegoten. Augeo investeert hiermee als particulier initiatief in de aanpak van kindermishandeling. Ook de overheid en de huisartsen investeren, met als gezamenlijk doel dat gezinnen en kinderen in de knel eerder in beeld komen en betere hulp krijgen. Zo kan kindermishandeling worden voorkomen of zo snel mogelijk worden gestopt."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top