HRM

TSN Thuiszorg schrapt 650 banen

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de elfduizend vaste medewerkers. Bovendien verlaagt de organisatie de salarissen van zo'n 4300 werknemers fors. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Directeur Zion Jongstra schrijft de "ongekend zware maatregelen" toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. "Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch", stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

Financiering

TSN Thuiszorg maakte in januari al bekend 201 medewerkers te ontslaan, omdat tien gemeenten de financiering van de thuiszorg hadden besloten te stoppen. Het feit dat gemeenten de thuiszorg niet meer financieren, is ook de reden waarom nu nog eens 650 mensen hun baan kwijtraken, volgens TSN. De salarissen van 4300 medewerkers worden verlaagd omdat het door gemeenten geboden tarief "veel lager ligt dan de loonkosten". TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen, volgens de directeur.

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog "tienduizenden" banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuiszorg is de grootste aanbieder van zorg thuis in Nederland, en is actief in driehonderd gemeenten. De organisatie biedt zorg aan 55.000 cliënten, waarvan 50.000 cliënten in de Wmo.

Slagveld

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. En, vindt Jongstra, hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen. "Laat duidelijk zijn dat ik heel goed begrijp dat er in de thuiszorg bezuinigd moet worden, maar visieloos snoeien veroorzaakt momenteel een sociaal slagveld."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top