ACTUEEL

Verpleegkundige Adviesraad van start in Tjongerschans

Ziekenhuis Tjongerschans heeft de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) geïnstalleerd. Hierdoor mogen de verpleegkundigen in Heerenveen voortaan de directie adviseren.

Sinds begin dit jaar is de VAR in de Tjongerschans actief. De VAR adviseert vanuit de verpleegkundige beroepsinhoud aan de directie om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en te verbeteren in de Tjongerschans. Door deze adviserende rol geeft de VAR de verpleegkundige beroepsgroep een stem in het beleid van de organisatie.

In het overgrote deel van de Nederlandse ziekenhuizen hebben verpleegkundigen vooralsnog een louter raadgevende rol. Toch zijn er steeds meer ziekenhuizen waar de VAR wordt omgevormd tot een Verpleegkundig Stafbestuur (VSB), waarin verpleegkundigen een bestuurlijke stem geven. Onlangs maakte het St Jans Gasthuis in Weert bekend een VSB te hebben opgericht.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

15 mei 2015

Dat lijkt wel wat en zeker om tegenwicht tegen scheve verhoudingen te bieden, maar.......

écht steeds beter wordt het door elke uitvoerende in contact met patiënten te faciliteren en aan te moedigen om op dagelijkse basis met verbetervoorstellen te komen, die zij zelf kunnen uitvoeren, dan wel "omhoog" gespeeld worden om een echelon hoger overgepakt en gehonoreerd te worden.

Dan heb je pas echt een permanente verbetercultuur.

Veronica van Nederveen

15 mei 2015

Eens met Mauk van Heemstra, zij het dat ik graag nog iets verder ga.
Want echt goed wordt de zorg pas als patiënten zelf gelijkwaardig worden betrokken bij alle essentiële beslissingen.
Die investering loont: patiënt gerichte zorg en betere therapietrouw. Een kwestie van organiseren!

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

22 mei 2015

Eens Veronica!

Top