Finance

Lease-constructie biedt alternatief voor zorgvastgoed

Vastgoedinvesteerders en zorgorganisaties kunnen veel profijt van elkaar hebben in de ontwikkeling en het beheer van nieuw vastgoed. Dit stelt hoofd Zorgvastgoed van vastgoedinvesteerder Cofinimmo Sébastien Berden.

Dit komt omdat de huurcontracten voor zorgvastgoed een veel langere looptijd hebben, waardoor er weinig leegstand voorkomt in de sector. Berden deed zijn uitspraken op de Zorgvastgoed Dag 2015 van het Instituut Voor Vastgoed & Duurzaamheid (IVVD).

Complementaire belangen

Het Belgische Cofinimmo heeft een totale vastgoedportefeuille van drie miljard euro, waarvan 1,3 miljard in zorgvastgoed is geïnvesteerd. Berden: "We zijn tien jaar geleden in het zorgvastgoed gestapt omdat we veel complementaire belangen zagen met de zorgorganisaties. Bestuurders zijn vaak op zoek naar langdurige huurovereenkomsten, terwijl wij graag zaken doen met één partij die meerdere panden huurt." 

Cofinimmo heeft een alternatief businessmodel ontwikkeld voor de financiering van nieuwbouw in de zorg. De zorginstelling kan dan zelf het vastgoed ontwikkelen dat direct na oplevering verkocht wordt aan Cofinimmo. Vervolgens wordt het vastgoed voor een lange periode verhuurd aan de zorginstelling, een sell-and-lease-back-constructie. Dit biedt de investeerder veel zekerheid vanwege de langdurige huurovereenkomst en de zorgorganisatie lagere jaarlijkse lasten. De constructie is weliswaar iets duurder, maar omdat de overeenkomst veel langer loopt dan een bankkrediet, zijn de jaarlijkse lasten een stuk lager. Ook zijn hebben zorgorganisaties bij deze constructies geen groot eigen vermogen nodig om krediet te krijgen voor de ontwikkeling van een nieuwbouw object.

Aanbouw

Deze financieringsstructuur wordt al een aantal jaar toegepast in België en Frankrijk, waar het scheiden van wonen en zorg al is doorgevoerd. Ook in Nederland staan nu dertien zorgvastgoedobjecten die op deze manier gefinancierd zijn en zijn er nog drie in aanbouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top