Finance

ADRZ in afgeslankte vorm verder

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis moet met minder medewerkers efficiënter werken en de kosten per direct fors drukken. Zo verwacht het ziekenhuis financieel gezond te worden en te blijven, terwijl dezelfde zorg kan worden geleverd. Het ziekenhuis maakt een nieuwe start, zegt lid van de raad van bestuur Claudia Brandenburg.

"Alles wat we doen, staat in het teken van een financieel gezond ADRZ", zegt Brandenburg. "Alleen als we de financiële huishouding op orde hebben, kunnen we de ziekenhuiszorg in Zeeland garanderen en zijn we een geschikte gesprekspartner voor financiers. De verzekeraars hebben er vertrouwen in, want we hebben recent afspraken kunnen maken over financiële ondersteuning."

Verlies

De nood is hoog, omdat duidelijk is geworden dat het ziekenhuis het jaar 2014 met een verlies van acht tot tien miljoen euro zal afsluiten. Over enkele weken worden de definitieve jaarrekening en het jaarverslag 2014 gepubliceerd.

Het resultaat valt volgens het ziekenhuis tegen door "incidentele kosten". In 2014 zouden behandelingen zijn uitgevoerd ter waarde van enkele miljoenen die niet door de verzekeraars zijn vergoed. Voor het jaar 2015 zijn daarover nieuwe afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. Daarnaast liepen in 2014 de inkomsten terug en bleven diverse kosten onverminderd hoog, aldus het ADRZ.

100 banen geschrapt

Het lopende interne programma ‘ADRZ Financieel gezond’ moet nog dit jaar een besparing van 10 miljoen euro realiseren en moet leiden tot een positief resultaat voor 2015. De voornaamste maatregel is het schrappen van 100 van de 1600 banen. De meeste hiervan komen te vervallen door een reorganisatie van de poliklinieken die 1 juli 2015 ingaat. Werkprocessen worden aangepast, zodat medewerkers op meerdere poli’s kunnen ondersteunen. Het ADRZ zegt ernaar te streven de  operatie zonder gedwongen ontslagen uit te voeren.

Zorgorganisatie Tragel houdt op 18 juni een groot congres over 'De Zeeuwse zorg van morgen'

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top