ACTUEEL

Rouvoet: Hulp aan jongeren is slecht georganiseerd

Jongeren met problemen komen veel te snel in de jeugdzorg terecht, terwijl ze ook vlakbij huis hulp kunnen vinden. De oorzaak is dat de hulp aan jongeren nu niet goed in elkaar steekt. Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vraagt zich af of het beroep dat mensen doen op zorg niet is doorgeslagen. Dat zei hij 30 september in een lezing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Onwenselijke medicalisering

Rouvoet wierp de vraag op of ouders met vragen over de opvoeding, of misschien wel met 'opvoedonmacht', niet te gemakkelijk naar de jeugdzorg stappen. Doordat de hulp steeds professioneler en de samenleving steeds ingewikkelder wordt, trekken jongeren steeds sneller de zorg in. “De cijfers wijzen op een tendens van medicalisering die ik onwenselijk vind,” zei Rouvoet onder verwijzing naar de groeiende jeugdzorg en het grotere beroep op het speciaal onderwijs. De neiging om kinderen met kleine problemen meteen naar dure zorg door te sturen, wordt in de hand gewerkt door de manier waarop de jeugdzorg in elkaar steekt.

Hulp in eigen omgeving

Gemeenten doen te weinig aan het voorkomen van problemen met jongeren en lossen de problemen te weinig op met lichte hulp; ze sturen ze te snel door naar de zwaardere en duurdere jeugdzorg van de provincie. Scholen schuiven kinderen te gemakkelijk door naar het speciaal onderwijs. Rouvoet en zijn voorgangers hebben ook steeds maar weer geld in de jeugdzorg gestopt om wachtlijsten weg te werken. De minister liet al eerder weten dat hij daarom wil dat kinderen meer in de eigen omgeving geholpen worden. De Centra voor Jeugd en Gezin die in alle gemeenten moeten komen, kunnen daarbij helpen. Ouders kunnen daar terecht met vragen over de opvoeding.

Wachtlijsten groeien

Rouvoet en de provincies staken de afgelopen tijd tientallen miljoenen in de jeugdzorg om de wachtlijsten voor het einde van dit jaar weg te werken. Halverwege dit jaar waren de wachtlijsten echter weer aan het groeien. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top