ACTUEEL

'Ex-neuroloog verminderd toerekeningsvatbaar'

Ex-neuroloog Ernst Jansen is verminderd toerekeningsvatbaar, waarschijnlijk door zijn eerdere drank- en drugsverslaving. Dat hij hersenletsel heeft opgelopen door een ernstig auto-ongeluk in 1990, is niet waarschijnlijk maar tegelijkertijd niet definitief uit te sluiten.

Dat zeggen diverse deskundigen - een neuroloog, psychiater en klinisch psycholoog - na onderzoek naar en gesprekken met de vorig jaar tot drie jaar cel veroordeelde ex-neuroloog. Zij onderschrijven daarmee eerdere conclusies over de toestand van Jansen.

Verkeerde diagnoses

De advocaat van de voormalig arts had om aanvullend onderzoek gevraagd voor het hoger beroep, dat woensdag dient bij het gerechtshof in Arnhem. Jansen is onder meer veroordeeld voor het stellen van verkeerde diagnoses. Hij vertelde diverse patiënten dat ze heel ernstige ziektes hadden en hij schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Achteraf bleken de patiënten de ziektes helemaal niet te hebben.

Jansen vertoont volgens de deskundigen narcistisch gedrag. Het zware auto-ongeluk heeft voor lichamelijke en psychische schade gezorgd, stellen zij. Na het ongeluk miste Jansen volgens de psychiater de bewondering en aandacht van zijn patiënten, waardoor hij na zijn herstel nog harder ging werken. "Zo raakte hij uitgeput, verslaafd aan medicijnen en gleed hij verder af", aldus de deskundige.

Of het auto-ongeluk een verklaring is voor de medische missers van Jansen, is volgens de deskundigen niet te beantwoorden. Voor het ongeluk zou hij ook al "vreemd" gedrag hebben vertoond. Zo gooide hij eens een asbak naar een patiënt die hem kritisch bevroeg. Maar daarna zou het aantal incidenten zijn toegenomen. Dat Jansen zichzelf professor en 'Jansen Steur' ging noemen - 'Steur' is de achternaam van zijn moeder - is volgens de psychiater een kenmerk van het narcistische gedrag.

Het Openbaar Ministerie (OM) komt later woensdagmiddag met zijn eis. Voor de rechtbank was eerder zes jaar gevangenisstraf geëist. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top