ACTUEEL

Campagne voor minder medicijnresten in water

Patiënten moeten niet-gebruikte medicijnen terugbrengen naar de apotheek. Artsen moeten minder of op een andere manier medicijnen voorschrijven. Fabrikanten moeten laten weten wat de milieueffecten van hun geneesmiddelen zijn.

Deze aanbevelingen komen woensdag aan bod tijdens een internationaal symposium in Brussel van onderzoeksinstituten en waterschappen om de schadelijke effecten van geneesmiddelen op het milieu en drinkwater terug te dringen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is hier ook bij betrokken en diverse ministeries, zoals Volksgezondheid, nemen de aanbevelingen over.

Medicijnresten komen via de riolering in het grondwater en oppervlaktewater terecht. Met een ouder wordende bevolking neemt het medicijngebruik toe en belanden er dus meer resten in het riool. Het komt daar terecht door de urine van patiënten, maar ook omdat sommige mensen niet gebruikte medicijnen door de gootsteen spoelen.

Deze resten komen in het drinkwater terecht. "Het levert voor zover bekend geen gevaar voor de volksgezondheid op, maar je wil het gewoon niet in je drinkwater hebben", aldus een woordvoerder van het RIVM. De schade voor het milieu is al zichtbaar, volgens haar. "Dieren en vissen zijn hier heel gevoelig voor. We zien bijvoorbeeld al geslachtsveranderingen bij vissen doordat ze medicijnresten binnenkrijgen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top