Finance

Transitie kost Thebe 50 miljoen omzet

Transitie kost Thebe 50 miljoen omzet

Om de transitie in de zorg te overleven moeten organisaties keuzes maken, lef hebben en financieel gezond worden. Dat zegt Karel Verweij, bestuurder van de Brabantse zorgorganisatie Thebe. Thebe sluit - na een aantal financieel moeilijke jaren – het jaar 2014 met een positief resultaat af, zo maakt de zorgbestuurder bekend. Wel nam de transitie een flinke hap uit de omzet van de organisatie.

"Keuzes maken betekent ook afscheid nemen van onderdelen die niet je core business zijn, hoe moeilijk dat ook is", zegt Verweij in een gesprek met Skipr. "Bij ons was de kraamzorg heel ingewikkeld. Dat is een tak met een hoge aaibaarheidsfactor, waar veel mensen van houden. Toch hebben we besloten om daar afscheid van de te nemen, op 1 juli aanstaande."

50 miljoen

Afscheid moest Thebe ook al nemen van de huishoudelijke zorg. Die tak van het bedrijf vroeg in 2014 faillissement aan. Het kon niet anders, zo oordeelde ook de rechter in maart 2015. Thebe leed al jaren verlies en kampte met schulden. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2007 was de vraag naar huishoudelijke zorg structureel verminderd. Nadat de vraag naar zwaardere huishoudelijke zorg afnam, bleek dat Thebe te veel hoog ingeschaald personeel in dienst had in verhouding tot de vraag. Daarna volgde ook nog de volumekorting vanuit het Rijk.

Het faillissement van de huishoudelijke hulp en het afstoten van de kraamzorg, maar ook de jeugdhulp, kostte Thebe een vijfde van zijn omzet. "Met de reducties in het kader van de Wlz erbij, daalde onze omzet in een maand tijd met vijftig miljoen”, zegt Verweij. "We gingen van 250 miljoen naar zo'n 200 miljoen."

Overhead

Thebe heeft daarna ook hard in de rest van de organisatie gesneden. "Je moet lef hebben", zegt Verweij. "Wij hebben niet de kaasschaaf gehanteerd. We hebben alle ondersteunende afdelingen opgeheven, behalve financiën. In plaats daarvan hebben we de ondersteuning bij de zorg ondergebracht."

Het aantal bestuurders bij Thebe is van drie naar twee gegaan en op het bestuursbureau zitten nog zo'n zes mensen, vertelt Verweij. Het heeft ertoe geleid dat Thebe over de hele organisatie nog maar 4 procent van de kosten kwijt is aan centrale overhead en dat het jaar 2014 wordt afgesloten met een positief resultaat. "Dat gaan we herinvesteren in de zorg, - in de verzorging en verpleging van met name  ouderen -  in de opleiding van medewerkers (..) en in de verbetering het woon- en leefklimaat", aldus de bestuurder.

 
 
Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres "Transitie is nog lang geen transformatie".

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Thebe Kraamzorg

3 juni 2015

Thebe Kraamzorg gaat niet stoppen. Dé Provinciale Kraamzorg heeft het voornemen om Thebe Kraamzorg over te nemen. Voor onze cliënt verandert er nu en in de toekomst niets. Ook de naam Thebe Kraamzorg wordt voorlopig aangehouden. De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid van onze medewerkers. Thebe Kraamzorg staat voor professionele zorg, het centraal stellen van wensen van cliënten door gepassioneerde kraamverzorgenden. Medewerkers met passie voor hun vak staan garant voor een unieke kraamtijd en zorgen ervoor dat de kraamperiode van elk gezin bij Thebe Kraamzorg in goede handen is!
Schrijf je nu in en ontvang een cadeaubon van Prénatal ter waarde van 20 euro!
https://www.thebe.nl/Aanmelden.htm

Top