Finance

Nij Smellinghe ruim 4 miljoen in de min

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft vorig jaar 4,3 miljoen euro verlies geleden. Het miljoenenverlies is met name te wijten aan de lening die Nij Smellinghe verstrekte aan de failliete zorggroep Pasana, bedoeld om het noodlijdende ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum overeind te houden.

De door Nij Smellinghe in 2014 geleverde financiële prestatie wordt “significant beïnvloed door het faillissement van Zorggroep Pasana”, zo staat in het jaarverslag te lezen. “Ten laste van het resultaat 2013 is 6 miljoen euro afgeboekt, hetgeen zorgt voor een negatief resultaat 2014 van 4,3 miljoen euro.”

Bestuurlijke fusie

Nij Smellinghe fuseerde begin 2013 bestuurlijk met Pasana, waar ziekenhuis De Sionsberg deel van uitmaakte. Om het ziekenhuis overeind te houden verstrekte Nij Smellinghe in totaal zo’n 16 miljoen euro aan leningen en garantstellingen aan Pasana. Dit kon niet voorkomen dat Pasana in november vorig jaar alsnog failliet ging. In het jaarverslag wijt Nij Smellinghe dat aan de dalende aantallen patiënten in Dokkum.

De mislukte juridische fusie heeft niet alleen financiële consequenties gehad voor Nij Smellinghe. “De beoogde juridische fusie met Zorggroep Pasana en de voorbereiding daarvan heeft zijn wissel getrokken op ziekenhuis Nij Smellinghe”, aldus de raad van bestuur in het jaarverslag. “Het management van diverse onderdelen van de organisatie heeft zijn aandacht voor een groot deel van de tijd ook ingezet om die fusie te faciliteren. Onvermijdelijk is dit ten koste gegaan van de aandacht voor Nij Smellinghe.”

Geen garantie

Ondanks de impact van het faillissement van Zorggroep Pasana, voldoet Nij Smellinghe naar eigen zeggen aan de financiële prestatiecriteria, de rendementseis uitgezonderd. Dit biedt dit geen “automatische garantie voor de toekomst”, zo waarschuwt de raad van bestuur. Het ziekenhuis in Drachten zal daarom op korte termijn keuzes moeten maken in het zorgaanbod. Ook moet het ziekenhuis scherper letten op overproductie en de interne kostenstructuur flexibiliseren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top