ACTUEEL

Van Rijn onder vuur oppositie, steun coalitie

Van Rijn onder vuur oppositie, steun coalitie

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid ligt donderdag in het debat over de problemen met de persoonsgebonden budgetten in de zorg flink onder vuur van vrijwel de gehele oppositie. Steun kreeg hij van de regeringspartijen VVD en PvdA, en van de oppositiefracties SGP en Klein.

Van Rijn moet donderdag al voor de zesde keer zijn pgb-beleid verdedigen. Met de pgb's zijn grote problemen, sinds de uitbetaling ervan begin dit jaar is overgenomen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Onderschatting

Meerdere oppositiepartijen verwijten Van Rijn dat hij de wijzigingen bij het pgb van tevoren heeft onderschat en dat hij toen ze er waren te weinig heeft gedaan. D66 en GroenLinks stelden dat de staatssecretaris dit hele voorjaar de situatie te rooskleurig heeft voorgesteld. Volgens de PVV zou Van Rijn zich kapot moeten generen en moeten opstappen.

Volgens de SP knokt Van Rijn harder voor zijn eigen positie en politieke toekomst dan voor de mensen die afhankelijk zijn van zorg. ,,De hoogmoed van de staatssecretaris heeft een goede oplossing in de weg gestaan. Hij heeft de chaos niet verkleind maar vergroot'', zei SP-Kamerlid Renske Leijten.

Motie

De SP diende in maart al een motie van wantrouwen in tegen van Rijn. Mogelijk zullen D66 en CDA dat donderdag doen, maar D66-Kamerlid Pia Dijkstra constateerde dat de uitkomst van het debat al vast lijkt te staan: VVD en PvdA zouden Van Rijn niet willen laten vallen en besloten hebben dat hij hoe dan ook niet hoeft af te treden.

Die analyse werd gestaafd door de manier waarop PvdA en VVD later in het debat Van Rijn verdedigden. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk gaf toe dat het nog niet goed genoeg gaat met de uitbetaling van de pgb's, maar benadrukte dat er sinds januari ,,een enorme sprong vooruit is gemaakt''. Hij pleitte voor een eenvoudiger en klantvriendelijker pgb-systeem en verwees naar voorstellen van Per Saldo, een belangenorganisatie voor mensen met een pgb.

Op tijd

Van Rijn zei eerder dat 95 procent van de declaraties nu op tijd wordt betaald en dat de noodgevallen door een speciaal team van de Sociale Verzekeringsbank binnen een tot twee dagen wordt opgelost. De oppositie zegt dat die cijfers niet onderbouwd zijn.

Van Rijn antwoordt de Kamer vanaf 13.45 uur. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top