ACTUEEL

Opnieuw MERS-dode in Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn weer veertien mensen besmet geraakt met het gevaarlijke longvirus MERS. Ook is opnieuw iemand overleden aan het virus. Het dodental komt daarmee op vijf, aldus de autoriteiten zondag.

Het nieuwste dodelijk slachtoffer is een 75-jarige man. Hij heeft het virus waarschijnlijk opgelopen toen hij op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Seoul in een kamer zat met andere MERS-patiënten. Onder de veertien nieuwe besmettingsgevallen zijn tien mensen die in hetzelfde ziekenhuis zijn geweest.

Het Middle East Respiratory Syndrome grijpt sinds half mei om zich heen in Zuid-Korea. Het aantal mensen dat besmet is, staat nu op 64. Iedereen liep het virus op in een zorginstelling. Het ministerie van Volksgezondheid in Zuid-Korea meldde dat er 24 ziekenhuizen zijn waar het virus is geconstateerd. Het virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken en is vaak dodelijk voor mensen met een zwakke gezondheid.

Kritiek

Het is de grootste uitbraak van het virus buiten het Midden-Oosten. MERS werd als eerste geconstateerd bij een Zuid-Koreaan die terugkwam van zakenreis in het Midden-Oosten. Zijn vrouw werd ook ziek, maar zij is tot nu toe als enige in Zuid-Korea uit het ziekenhuis ontslagen. Zeker 1800 mensen zitten in quarantaine, maar dat aantal neemt naar verwachting snel toe. Zo'n 1300 scholen zijn gesloten.

In de provincie Sunchang, zo'n 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Seoul, is een heel dorp geïsoleerd, omdat daar een 72-jarige vrouw met het virus is besmet. Zij werd onlangs opgenomen in het ziekenhuis in de stad Pyeongtaek waar het eerste dodelijke slachtoffer viel. Van de 64 mensen die MERS hebben opgelopen, lagen er 36 in dat bewuste ziekenhuis.

Er is veel kritiek op de Zuid-Koreaanse overheid. Die zou te weinig hebben gedaan om verspreiding van MERS te voorkomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top