ACTUEEL

Erasmus MC test middel tegen asbestkanker

Artsen van het Erasmus MC in Rotterdam hebben mogelijk een nieuw middel gevonden tegen asbestkanker. Het universitair medisch centrum is inmiddels een proef begonnen met negen patiënten. Dat maakt het Erasmus MC op zijn site bekend.

De eerste inspuitingen bij de proefpersonen zijn al toegediend. Het proefmiddel bestaat uit 'getrainde' dendritische cellen die de eigen afweer moeten helpen bij het opruimen van de kankercellen in het lichaam. Dendritische cellen zijn onderdeel van het immuunsysteem en controleren het lichaam voortdurend op ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen.

Bijwerkingen

Een groot voordeel is dat dit middel amper bijwerkingen zal hebben, in tegenstelling tot een chemokuur, aldus het Erasmus MC.

Nog nergens ter wereld is genezing van asbest mogelijk. In Nederland krijgen jaarlijks vijf- tot zevenhonderd mensen deze levensbedreigende longziekte. De meeste patiënten sterven binnen een paar maanden.

De negen proefpersonen zitten in een zogenoemde cleanroom, een uiterst schone laboratoriumruimte, op de dertiende verdieping van het universitair medisch centrum. Of er volgend jaar een vervolgstudie komt is nog niet duidelijk. Dit hangt ervan af of er geld voor is, aldus het Erasmus MC.

Asbestslachtoffers Vereniging Nederland noemt de proef hoopvol. "Het is afwachten hoe het middel uitpakt de komende jaren. We kunnen mensen nog geen hoop geven dat ze genezen worden of langer zullen leven", zegt Leon Widdershoven, secretaris bij de vereniging. Volgens hem komen er jaarlijks zeshonderd tot zevenhonderd asbestslachtoffers bij. Dat zijn vooral mensen die in de jaren zeventig, tachtig en negentig met asbest hebben gewerkt. Veel van hen overlijden binnen enkele jaren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top