ACTUEEL

NZa onderzoekt Medisch Centrum Haaglanden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek bij Medisch Centrum Haaglanden (MCH) in Den Haag. Het onderzoek is dinsdag gestart, na aanwijzingen dat het ziekenhuis mogelijk ten onrechte te hoge kosten voor dure medicijnen heeft opgegeven.

De NZa kan niet vertellen welke aanwijzingen er zijn voor mogelijk onregelmatigheden, in verband met het onderzoek. Medewerkers van de Zorgautoriteit stonden onaangekondigd op de stoep bij het ziekenhuis, om de administratie van 2012 en 2013 door te lichten. Naar verwachting zijn de controleurs daar ook woensdag nog mee bezig. Daarna duurt het zeker zes tot acht maanden voordat duidelijk is of het MCH te hoge kosten voor dure medicijnen heeft opgegeven of niet.

"Het opgeven van te hoge kosten voor dure medicijnen leidt tot onnodig hogere zorgkosten, die de consument vervolgens moet betalen in zijn premie voor de zorgverzekering en via de belastingen", aldus de NZa. Vooralsnog heeft de Zorgautoriteit de indruk dat deze kwestie niet sectorbreed speelt.

Handhaven

Als het ziekenhuis inderdaad onjuiste informatie heeft gegeven, dan kan de NZa handhaven. Bijvoorbeeld door een aanwijzing te geven, of een last onder dwangsom of boete op te leggen. Ook kan de NZa de informatie doorgeven aan andere toezichthouders zoals de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Inspectie Gezondheidszorg of het Openbaar Ministerie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top