ACTUEEL

Minister mag NZa niet aanspreken op indivuele gevallen

Op dit moment wordt er nog hard gesleuteld aan de nieuwe Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Een ding zal in die wet in ieder geval worden vastgelegd: de minister van Volksgezondheid mag zich niet meer bemoeien met individuele zaken die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden behandeld.

In de nieuwe Wmg wordt "expliciet vastgelegd dat de minister zich onthoudt van instructies aan de NZa in individuele gevallen", schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Zij doet dit in reactie op Kamervragen over herpositionering van de NZa.

Het ministerie heeft dit jaar besloten een aantal taken weg te halen bij de NZa, zodat de scheidslijnen tussen het ministerie en de zorgautoriteit duidelijker worden. Het ministerie stelt het beleid met betrekking tot de bekostiging in de zorg op, de NZa voert uit.

Aanleiding voor de maatregelen van Schippers zijn de aanbevelingen van de commissie Borstlap. De commissie onderzocht hoe het ministerie zich in 2009 met subsidieverstrekkingen aan het Erasmus MC bemoeide. Het ziekenhuis bleek 100 miljoen extra voor zijn nieuwbouw te krijgen, nadat toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink druk uitoefende op de NZa.

Het voorstel om de invloed van de minister te beperken gaat in de tweede helft van 2015 naar de Tweede Kamer. De nieuwe Wmg moet uiterlijk 1 januari 2017 in werking treden, aldus de minister.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top