ACTUEEL

Dementheek wint poll innovatieve dementiezorg

Dementheek Meppel is door bezoekers van Zorg voor Beter verkozen tot beste voorbeeld van innovatieve dementiezorg. Van de meer zeshonderd stemmen van professionals kreeg Dementheek er bijna de helft (47 procent).

Ruim een jaar geleden opende  zorg- en dienstverlener De Stouwe de Dementheek Meppel. Het initiatief wil inspelen op de groeiende behoefte aan informatie rond dementie. Door de veranderingen in de zorg moeten mensen langer thuis blijven wonen, ook de mensen met dementie en geheugenproblemen. Dementheek Meppel is een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen, waar ze informatie kunnen krijgen over dementie en waar ze artikelen kunnen lenen. Ook veel zorginstellingen maken gebruik van de themaboxen die de dementheek uitleent.

Onbegrepen

“Vaak gebeurt het dat bezoekers tegen het plafond zitten en niet weten hoe het verder moet”, zeggen Debby Faber en Silvia Molina, gespecialiseerde verzorgenden psychogeriatrie van Dementheek Meppel. “Het geeft veel voldoening als wij ze dan verder kunnen helpen. Mantelzorgers en familieleden voelen zich vaak onbegrepen. Hun omgeving zegt vaak dat het allemaal wel mee valt. Ze vinden het fijn als ze met iemand kunnen praten die hun situatie begrijpt en die weet welke wegen bewandeld kunnen worden en waar meer informatie te krijgen is.”

Zorg voor Beter deed in april een oproep om innovatieve vormen van ondersteuning of zorg aan mensen met dementie op te sturen. Uit de vele ingestuurde voorbeelden werden drie inzendingen geselecteerd waar bezoekers op konden stemmen. Naast de Dementheek waren dit Handje Helpen: respijtzorg voor mantelzorgers en Dementietafels

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top