Tech

Savelberg biedt bewoners meer vrijheid dankzij zorgdomotica

Verpleeghuis Savelberg in Gouda heeft een complete afdeling uitgerust met zorgdomotica. Hierdoor kunnen bewoners met dementie door het gebouw en tot in de tuin vrij lopen.

Savelberg heeft de afdeling in een half jaar aangepast en uitgerust met slimme zorgtechnologie. Er wordt gebruik gemaakt van smartphones en slimme sensoren. Hierdoor kunnen bewoners vrij bewegen in dre zogeheten leefcirkels. In de buitenste leefcirkel kunnen mensen met dementie door het hele huis lopen en zelf de tuin in gaan. Binnen de tweede leefcirkel kunnen bewoners zich vrijelijk door het hele gebouw bewegen. Binnen de derde leefcirkel  verblijven bewoners op de eigen etage.

Er wonen twintig ouderen op de zorgdomotica-afdeling. De zorginstelling heeft samen met de bewoner, familie en een multidisciplinair team bepaald welke leefcirkel het beste bij de bewoner past. Deze leefcirkel wordt voor iedere bewoner persoonlijk ingesteld op een klein apparaat, dat men draagt als een horloge. Dit apparaat geeft bewoners gekoppeld aan de buitenste leefcirkel toegang tot liften en deuren, tot in de tuin. Bij bewoners die op de etage verblijven, zorgt het apparaat ervoor dat zij niet met de lift naar beneden kunnen.

Meer bewegingsvrijheid

De eerste ervaringen zijn volgens Savelberg positief. Bewoners ervaren meer bewegingsvrijheid en familieleden zijn enthousiast. Medewerkers moeten wennen aan de veel grotere omgeving waarin ze zorg moeten verlenen, aldus de instelling. "We hebben het personeel hiervoor opgeleid", zegt directeur Irene Feenstra. "Het is echt anders, bewoners lopen veel meer rond en dat betekent dat je je organisatie hierop aan moet passen. Bijvoorbeeld, als een bewoner zijn medicatie op een bepaald tijdstip nodig heeft. In het systeem zit locatiebepaling. Op de smartphone kunnen medewerkers zien waar de bewoner zich ongeveer bevindt."

In het najaar 2015 gaat Savelberg van start met de voorbereidingen om een tweede etage uit te rusten met deze zorgdomotica.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top