Finance

Gehandicaptenplatform Schiedam luidt noodklok over zorgkosten

Chronisch zieken kampen met enorm gestegen zorgkosten en steeds meer van het raken daardoor financieel in de problemen. Dat schrijft het Gehandicaptenplatform Schiedam (GPS) in een brandbrief aan de gemeenteraad. De gemeente is sinds dit jaar verantwoordelijk voor de zorgtaken.

Volgens GPS is iedereen met een chronische ziekte of beperkingen er substantieel op achteruit gegaan. De brandbrief is samen met het Regionaal Overleg Gehandicaptenplatforms Midden-Holland (ROG) en Zorgbelang Zuid-Holland opgesteld, zo schrijft Binnenlands Bestuur. De organisaties roepen de gemeente Schiedam op meer maatwerk te leveren.

GPS wijst erop dat vrijwel iedereen met een chronische aandoening het eigen risico van 375 euro moet betalen en moet (bij)betalen voor noodzakelijke medicijnen, hulpmiddelen en behandelingen, zoals gehoorapparaten en voetzorg. Die kosten kunnen erg oplopen. Daarnaast zijn in het kader van de Wmo vergoedingen voor huishoudelijke hulp verlaagd of gestopt waardoor deze mensen hun noodzakelijke hulp deels of geheel zelf moeten betalen.

De gemeente Schiedam staat chronisch zieken en gehandicapten bij met een gemeentelijke collectieve ziektekostenverzekering, zo erkent GPS. Dat is echter geen oplossing voor mensen met hoge zorgkosten die boven de inkomensnorm vallen. Ook kunnen mensen niet zomaar overstappen naar deze verzekering. De gemeente zou deze regeling beter bekend moeten maken en faciliteren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top