ACTUEEL

Legionella in douches sporthal Bredevoort

Bij de douches van een sporthal in het dorp Bredevoort in de Achterhoek is de legionellabacterie gevonden. De doucheruimten van Sportzaal Grachthuys zijn dicht. Het is niet bekend of bezoekers ziek zijn geworden.

De gemeente Aalten, waar Bredevoort onder valt, heeft mensen dinsdag gevraagd contact op te nemen met hun huisarts als ze kort na bezoek koorts en klachten aan de luchtwegen hebben gekregen.

Legionella kan leiden tot de veteranenziekte. Dat is een ernstige longontsteking die soms dodelijk is. Per jaar krijgen ongeveer driehonderd mensen zo'n longontsteking. Vorig jaar overleed een man die de ziekte opliep na een bezoek aan een sauna in Enkhuizen. In 1999 was er een legionellabesmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Daardoor overleden 32 mensen en werden 200 slachtoffers ziek. Twee bubbelbaden bleken de bron.

Besmetting gebeurt door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Vooral douches met een drukknop in zwembaden en bubbelbaden kunnen de bacterie verspreiden. Legionella gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top