Vastgoed

512 zonnepanelen op zorghuis in Voorst

Op het dak van zorghuis de Benring in Voorst komen meer dan vijfhonderd zonnepanelen. Het is de start van het initiatief ZonOpZorg, dat zoveel mogelijk zonnepanelen op zorghuizen in Nederland wil plaatsen.

ZonOpZorg is een  samenwerking van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en woningcorporatie Habion, dat onder andere eigenaar is van zorghuis de Benring. Op 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, start een crowdfundingscampagne om de zonnepanelen te financieren. Er is in totaal 160.000 euro nodig. Urgenda en Habion verwachten de panelen begin 2016 te kunnen plaatsen.

Kostenbesparing

Zorghuizen zijn zeer geschikt voor zonnepanelen omdat ze vaak grote en platte daken hebben. De instellingen gebruiken vaak veel energie. In een tijd waarin zorghuizen het financieel moeilijk hebben, biedt het zelf opwekken van energie een enorme besparing, zo redeneren de betrokken partijen. De opbrengst van de Benring staat straks gelijk aan het verbruik van 33 huishoudens. De duurzame stroom wordt gebruikt door de bewoners en de crowdfunders krijgen een rendement op hun investering.

Leefbaarheid

De plaatsing van de zonnepanelen valt samen met een verandering in de opzet van het zorghuis in Voorst. De ouderen betalen huur plus zorg en andere dienstverlening naar behoeven. De Benring opent ook een ontmoetingscentrum voor haar bewoners en andere inwoners van Voorst, om de leefbaarheid binnen het Gelderse dorp te vergroten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top