Vastgoed

Verpleeghuis let meer op wens bewoners

Wie in een zorginstelling belandt, moet zich daar zoveel mogelijk thuis voelen. Verpleeghuizen werken daarom aan meer mogelijkheden om de zorg zo persoonlijk mogelijk te maken.

Zo gaat een aantal verpleeghuizen het mogelijk maken dat bewoners gebruikmaken van dagbesteding die buiten de instelling wordt aangeboden. Dat betekent dat ouderen gewoon naar hun vertrouwde kaartgroepje of de handwerkclub kunnen blijven gaan nadat ze naar een verpleeghuis zijn verhuisd. Ook kunnen ze hun favoriete kapper buiten het verpleeg- of verzorgingshuis blijven bezoeken.

Afwijken

Dat kan nu tientallen verpleeghuizen gebruik maken van de mogelijkheid om af te wijken van bestaande, strikte regels als zij denken dat ze daardoor iemand betere zorg kunnen geven. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaf maandag het startsein voor deze aanpak waarvoor 151 instellingen met plannen kwamen. In totaal gaat het roer om op 670 locaties waar zorg wordt verleend. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Helene Zwaneveld

3 november 2015

Het is fijn dat er eindelijk aandacht voor is. Er zijn al verschillende zorgaanbieders in Nederland die een ECD van Lable ( Lable Care) gebruiken die uitgaat van de wensen en gewoontes van cliënten als basis voor de (zorg) afspraken die gemaakt worden. Het ondersteunt medewerkers om samen met een client en naasten om invulling aan te geven en een organisatie om te sturen op kwaliteit van leven. Inmiddels dus ook data beschikbaar over de wensen en gewoontes van een groot aantal intramurale cliënten: wat is nu echt belangrijk om een prettige oude dag te hebben!? Ik hoop dat we hier snel algemeen goed van maken; gewoon door het te doen!

Top