Tech

Wetenschappers waarschuwen voor 'designer baby'

Het genetisch modificeren van menselijke embryo’s moet wereldwijd verboden worden. Hiervoor pleiten 150 prominente wetenschappers en activisten in een open brief. Ze zijn bang dat er straks alleen maar perfecte 'designer baby's' ter wereld komen, zo meldt de NOS op basis van de brief.

De brief is gepubliceerd aan de vooravond van 'International Summit on Human Gene Editing' in Washington. Daar praten topwetenschappers vier dagen lang over genetische modificatie bij mensen. 

De ondertekenaars zijn bang zijn dat we straks onze kinderen naar eigen smaak gaan ontwerpen. Met name rijke ouders zouden dat doen.  Volgens de wetenschappers gaat het dan niet alleen om het uitbannen van ziektes maar ook van slechte eigenschappen. "Als dit proces eenmaal in gang wordt gezet kunnen we niet meer terug. Dit is een grens die we niet over mogen gaan", schrijven zij. 

Fouten

Dit jaar hebben Chinese onderzoekers voor het eerst menselijke embryo's genetisch veranderd. Dat kon dankzij Crispr-Cas9, een nieuwe techniek waarmee fouten in het DNA worden opgespoord en vervangen.

Volgens Bart Gremme, hoogleraar Ethiek aan de Wageningen Universiteit is het goed om "pas op de plaats te maken" en na te denken over de gevolgen, maar is de technologie niet te stoppen en zal een wereldwijd verbod ook niet werken.

De Amerikaanse wetenschappers vrezen echter ook dat er permanente veranderingen en misschien zelfs fouten zullen optreden in het menselijke DNA. Hoogleraar microbiologie John van der Oost is daar niet zo bang voor. "We moeten ervoor zorgen dat de kans op foutjes minimaal is, voordat we het op mensen toe gaan passen", zegt hij tegenover de NOS.

In Nederland is het genetisch modificeren van menselijke embryo’s wel al verboden - net als in veel andere landen, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top