ACTUEEL

Kamer verdeeld over akkoord thuiszorg

Coalitiepartij PvdA vindt het belangrijk dat er afspraken zijn gemaakt tussen vakbonden, gemeenten en de staatssecretaris. "Dat biedt zekerheid voor thuishulpen en mensen die ondersteuning nodig hebben zoals ouderen en mensen met een beperking.'' Dat laat PvdA-Tweede Kamerlid Otwin van Dijk weten.

Hij wijst erop dat de PvdA allang af wil van de aanbestedingen over de rug van het salaris en arbeidsvoorwaarden van thuishulpen. "Dat gaat nu gelukkig stoppen. De PvdA pleit voor een nieuwe vorm van ondersteuning thuis. Een mens is niet op te knippen in stukjes, de zorg dus ook niet. Cliënten worden daardoor beter geholpen en voor medewerkers ontstaat meer ruimte.'' Om dit alles mogelijk te maken trekt het kabinet ook extra geld uit, aldus Van Dijk.

Niet enthousiast

De SP is niet zo enthousiast. "Het gaat níet om extra geld en er is ook geen oplossing voor 12.000 werknemers en 40.000 cliënten van TSN'', meldt SP-Kamerlid Tjitske Siderius. Deze grootste thuiszorgorganisatie van Nederland zit in zwaar weer en kreeg een paar dagen geleden uitstel van betaling.

Verder vindt Siderius de brief van staatssecretaris Van Rijn warrig. Wel vindt ze het goed dat de alfahulpconstructie wordt verboden. "Het mocht al niet, maar het wordt ook niet meer gedoogd.''

Ophef

Verder is in de Tweede Kamer opwinding ontstaan over berichten dat de salarissen van de toezichthouders bij de nieuwe Friese verpleeg- en thuiszorgorganisatie Patyna na een fusie zijn verdubbeld. SP, PVV en PvdA zijn verontwaardigd. De PvdA heeft Kamervragen gesteld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top