ACTUEEL

Frauderende psychiaters geschrapt uit BIG-register

Psychiaters Sinan G. en Jos G. worden geschrapt uit het BIG-register voor artsen. Het regionaal tuchtcollege Amsterdam legt de maatregel op wegens fraude. De mannen zijn hun artsentitel kwijt en zijn voortaan strafbaar als ze hun beroep toch uitoefenen.

De psychiaters zouden te zware diagnoses hebben gesteld bij patiënten om miljoenen aan uitkeringsgelden op te strijken, zo schrijft de Telegraaf. Het UWV identificeerde 196 cliënten die waren behandeld door de artsen. Een groot deel bleek onterecht een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen te hebben. Eind 2014 besloot de IGZ daarom een tuchtrechtelijke klacht in te dienen tegen de artsen.

De psychiaters zouden tegen betaling valse medische verklaringen opgesteld hebben, waarmee patiënten aanklopten bij het UWV voor een uitkering. Zelf zeiden zij dat ze om de tuin zijn geleid door patiënten en tussenpersonen, die zich voordeden als mantelzorgers.

Het Medisch Tuchtcollege vindt de zwaarste maatregel noodzakelijk, want de psychiaters “structureel tekort geschoten in de individuele gezondheidszorg voor hun patiënten. Bovendien hebben ze niet alleen de kwaliteit maar ook de integriteit van de psychiatrie in diskrediet gebracht.”

Ook wordt de psychiaters het ontbreken van enige zelfreflectie verweten. De mannen zien zichzelf als slachtoffers die om de tuin zijn geleid door frauderende patiënten, aldus de Telegraaf.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top