ACTUEEL

Helmond herschikt thuiszorg drastisch

De gemeente Helmond gaat de thuiszorg vanaf 2010 anders organiseren onder de noemer ‘persoonlijke ondersteuning’. Onder de leus ‘Iedereen krijgt de zorg die hij nodig heeft’ staan de cliënt en zijn hulpvraag centraal. De aanbesteding, die op 21 oktober bekend is gemaakt, heeft een dekkingsgraad van 153 procent. Hiermee beschikt de gemeente Helmond over anderhalf keer het aantal benodigde zorguren. De vijf zorgaanbieders Savant, Zorgboog, Zuidzorg, Rinette Zorg, en T-zorg gaan de aanbesteding uitvoeren.

Persoonlijke ondersteuning

De nieuwe aanpak is gezamenlijk ontwikkeld door de gemeente, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties en cliëntenorganisaties. Persoonlijke ondersteuning gaat ervan uit dat mensen zo veel en zo lang mogelijk zichzelf willen en kunnen helpen. Daarbij wordt uitgegaan van wat mensen zelf kunnen of kunnen organiseren, bijvoorbeeld met hulp van mantelzorgers. Voor wat niet zelf lukt, krijgen zij ondersteuning door professionele Wmo-zorg.

Geen 'nieuwe gezichten' voor cliënt

Een ander punt van ‘persoonlijke ondersteuning’ is dat cliënten die tevreden zijn over hun huidige hulp, deze kunnen behouden, zodat er voor hen niets verandert. “Dit betekent dat we waar mogelijk cliënt en hulp overzetten van de ene zorgaanbieder naar de ander”, meldt de gemeente Helmond op de gemeentewebsite.

Tarieven aanbesteding zorguren

Behalve een dekkingsgraad van 153 procent heeft de aanbesteding een gemiddeld tarief van 21,87 euro. De gemeente zegt hierdoor de gewenste collectieve voorzieningen zoals klussen, maaltijdvoorzieningen, strijken en het doen van boodschappen voor de komende jaren te kunnen organiseren.

Helmond helpt waar AWBZ stopt

De gemeente wil ook mensen met psychosociale problemen en ‘erg kwetsbare burgers’ helpen die geen beroep meer kunnen doen op zorg uit de AWBZ. Voor deze ‘persoonlijke ondersteuning’ wordt de aanbesteding overgedaan, omdat de gemeente eraan twijfelt “of de zorgaanbieders wel goed begrepen hebben welke zorg deze kwetsbare burgers nodig hebben.” Deze aanbesteding is naar verwachting voor april 2010 afgerond. Tot die tijd verlengt de gemeente de afspraak met Savant, die nu de zorg aan deze groep levert.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top