Tech

Digitalisering care en ggz stoomt door

Digitalisering care en ggz stoomt door

Zorginstellingen werken steeds meer digitaal. Het aantal digitale werkplekken per fte neemt toe, net als de ICT-kosten. Domotica blijft nog wat achter en is nog geen integraal onderdeel van de ICT in care-instellingen. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Care 2015 en de ICT Benchmark GGZ van M&I/Partners.

Gemiddeld wordt in de care 3,6 procent van de omzet uitgegeven aan ICT. In 2014 was dit 2,9 procent. Dit is nog wel lager dan bij ggz-instellingen (5,24 procent) en ziekenhuizen (4,66 procent). De verwachting is dat het percentage ICT-kosten ten opzichte van de omzet ook in de care de komende jaren nog gaat toenemen richting de 5 procent.

In de ggz was sprake van een afname van de ict-kosten. Dit is een trendbreuk met de stijgende lijn die tot dit jaar zichtbaar was in de ggz. Daar waar de softwarekosten nog zijn toegenomen zijn vooral de kosten voor ICT-personeel flink afgenomen. 

De ICT Benchmark GGZ laat wel een toename in de omzet per medewerker zien. Dat komt door bezuinigingen bij de zorginstellingen: minder mensen leveren dezelfde zorg.

Meer werkplekken, lagere kosten

Per medewerker zijn er steeds meer werkplekken. Dit komt doordat steeds meer zorg in de care en ggz ambulant wordt geleverd. Door deze beweging worden medewerkers steeds meer uitgerust met mobiele apparaten. Steeds meer care-instellingen werken ook met een elektronisch cliëntendossier, waarbij zorgmedewerkers met behulp van deze (mobiele) devices bij de bron de informatie verwerken. Verwerking bij de bron vraagt om meer of andere ICT-middelen. Laptops of tablets vervangen de 'klassieke' vaste PC en ook dit zullen er steeds meer worden, verwacht M&I/Partners.

Door slim in te zetten op scholing, beheer en inkoop kunnen de  ICT-kosten per werkplek laag worden gehouden. Bij de verwachte toename van het aantal werkplekken per fte kan dit een goede bezuiniging opleveren, aldus M&I/Partners.

Domotica

In de praktijk blijkt het lastig om bij domotica de toepassingen en kosten in kaart te brengen. Domotica hangt vaak onder facilitair en locaties doen aankopen vaak vanuit een eigen budget. Toch voorziet M&I/Partners een verdere integratie tussen ECD en domoticatoepassingen. Niet als vervanging van, maar als toegevoegde waarde. Het succes zal afhangen van de integreerbaarheid tussen domotica en ICT.

De benchmarks van M&/Partners geven inzicht in kosten en prestaties van ICT. De ICT Benchmark Care is in 2015 voor de tweede keer uitgevoerd.  In april 2016 start de derde. De ICT Benchmark GGZ start in januari 2016 de zevende ronde.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top