Tech

Rotterdamse ziekenhuizen kiezen voor gezamenlijk EPD

Rotterdamse ziekenhuizen kiezen voor gezamenlijk EPD

Vier Rotterdamse ziekenhuizen, die samenwerken binnen de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’, stappen over op één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD). De betrokken ziekenhuizen hopen hiermee sneller en veiliger te kunne samen werken.

“Het nieuwe EPD-systeem draagt bij aan het verbeteren van de zorgkwaliteit en patiëntveiligheid in de regio”, aldus bestuursvoorzitter Anton Westerlaken van het Maasstad ziekenhuis namens de coöperatie. “Onze zorgverleners kunnen met het gezamenlijke EPD veel gemakkelijker en sneller samenwerken. Het maakt het mogelijk om efficiënter patiëntinformatie te delen, zowel met de ziekenhuizen onderling als met de ketenpartners, zoals huisartsen, apothekers en laboratoria.” 

De coöperatie, die bestaat uit Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum, hebben gekozen voor HiX, het EPD van softwarefabrikant ChipSoft.

Het is voor het eerst dat zoveel ziekenhuizen tegelijkertijd op eenzelfde systeem overstappen. Volgens algemeen directeur Hans Mulder van ChipSoft is één en ander mogelijk door de ‘multibedrijven-inrichting’ binnen HiX. ”In dit systeem kan patiëntinformatie waar gewenst worden gedeeld en worden afgeschermd waar het moet”, aldus Mulder. “Na akkoord van de patiënt zijn de gegevens beschikbaar voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie.”

Centrale planning

De ziekenhuizen gaan daarnaast werken met één centraal planningsysteem voor het maken van afspraken. “Dat bestaat uit één database en één beheerorganisatie voor alle vier de ziekenhuizen”, legt Mulder uit. “De financiële afhandeling van de geleverde patiëntenzorg blijft van elkaar gescheiden. Zo profiteren de ziekenhuizen van alle voordelen van een gezamenlijk EPD-systeem, terwijl ze volledig zelfstandig blijven.”

Volgens  Mulder zijn is Rotterdam met het nieuwe EPD “in ieder geval in Nederland koploper en misschien zelfs in heel Europa”. Mulder verwacht dat andere regio’s in Nederland het voorbeeld van de Coöperatie Zorg op Zuid zullen volgen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

12 januari 2016

Ik citeer: ”In dit systeem kan patiëntinformatie waar gewenst worden gedeeld en worden afgeschermd waar het moet”, aldus Mulder. “Na akkoord van de patiënt zijn de gegevens beschikbaar voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie.”
Nu de hamvraag: Hoe gemakkelijk kom je er als hoofdrolspeler (ik als patiënt) in? Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat in medicatie de comma een factor 10 verkeerd staat en dat wil ik graag zelf verifiëren. Het is mijn dossier over mijn lijf dat ik zelf wens in de gaten te houden.

Top