ACTUEEL

Zes instellingen participeren in De Nieuwe GGZ

Virenze, Mondriaan, het academisch ziekenhuis Maastricht, de Levanto Groep, GGZE en Arkin hebben zich aangesloten bij de beweging De Nieuwe GGZ. De ggz-instellingen en de initiatiefnemers van de beweging gaan proeftuinen inrichten waar cliënten in de wijk én online ondersteund en behandeld worden.

De genoemde ggz-instellingen zijn de eerste zes die zich aansluiten bij de beweging, die in oktober werd gelanceerd. De zes instellingen gaan proeftuinen starten in Parkstad, Maastricht, Eindhoven en Amsterdam. "We willen de professionele zorg terugbrengen naar een passende schaal met een aanbod van professionele- en mantelzorg rond de noden van de hulpvrager", zegt Frans Kochen, bestuursvoorzitter van Virenze. "Als instellingen willen we meer onderdeel worden van de gemeenschap rond de individuele hulpvrager en diens context."

In de proeftuinen wordt intensief samengewerkt en wordt de zorg ondersteund met behulp van een online community waar de hulpvrager contact kan leggen met andere hulpvragers, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en waarin bestaande e-health-toepassingen ontsloten gaan worden. Dick Veluwenkamp, bestuurder bij Arkin: "De Nieuwe GGZ is voor ons een volgende stap om meer regie bij de cliënt te leggen. De behoeften van de client zijn uitgangspunt, niet het systeem. We willen actief zijn in de natuurlijke omgeving van de client, dat is in de wijk en online. Hopelijk sluiten er zo snel mogelijk andere instellingen aan".

Honderden ondertekenaars

De Nieuwe GGZ wil het zorgaanbod beter afstemmen op de behoeften van mensen met psychische klachten en deze effectiever en meer integraal organiseren. De initiatiefnemers willen iedereen die betrokken is bij de ggz mobiliseren om met elkaar een toekomstbestendige visie te ontwikkelen, ideeën te verzamelen en vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten te starten. Het pamflet van de beweging is sinds de lancering in oktober ondertekend door honderden bestuurders, hoogleraren, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en vertegenwoordigers van zorgverzekeraars. Er is ook een Facebook-pagina. De Nieuwe GGZ is een initiatief van Jim van Os, Philippe Delespaul (hoogleraren van de Universiteit Maastricht), Michael Milo, Frank Schalken (E-hulp) en Wilma Boevink (expert ervaringsdeskundigheid).

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Edo Paardekooper Overman

21 januari 2016

The next step ...

V. Valk

24 januari 2016

Ik geloof niet dat deze instellingen betere zorg beogen. Wat gebeurt er concreet en met wie is hierover overlegd? De client? Doel is het verbeteren van hun eigen marktpositie en het PGB verder om zeep helpen. Dit laatste biedt pas echt passende zorg!

Top