ACTUEEL

Kamer overstag: alle gebouwen toegankelijk voor gehandicapten

Alle gebouwen, winkels, openbaar vervoer en ook websites moeten gewoon toegankelijk worden voor mensen met een handicap. Bedrijven kunnen geleidelijk beginnen met eenvoudige aanpassingen. Dat heeft de Tweede Kamer op 21 januari besloten.

De Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking goed. Dat verdrag van de Verenigde Naties wil dat mensen met een handicap volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

De vraag hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden, verdeelde de Kamer en de regeringspartijen VVD en PvdA. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk diende een motie om bedrijven te verplichten eenvoudige aanpassingen te doen zodat ook mensen met een beperking makkelijk naar binnen kunnen.

De VVD vreesde dat ondernemers daardoor op kosten zouden worden gejaagd en voor de rechter kunnen worden gesleept als ze niet meteen aanpassingen doen. SGP en CDA kwamen met een compromis, waarmee een meerderheid kon instemmen. De komende tijd wordt exact bepaald wat eenvoudige aanpassingen in de praktijk betekenen. De regelgeving gaat uiterlijk op 1 januari volgend jaar in.

PvdA-Kamerlid Van Dijk, die zelf ook op een rolstoel is aangewezen, noemt de uitkomst van de stemming "een historische dag voor mensen met een beperking''. "Zij kunnen straks zonder hindernissen gebruik maken van het openbaar vervoer, horeca bezoeken en websites raadplegen. Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering.”

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wilde de bedrijven niets opleggen. Maar volgens Van Dijk is de afgelopen jaren gebleken dat die vrijblijvende aanpak niet werkt. Van Rijn noemde de goedkeuring van het verdrag "met recht een zeer betekenisvol moment voor heel veel mensen, voor mensen met een handicap maar ook voor hun dierbaren''. Het is volgens hem een "bevestiging dat iedereen meetelt. Toegankelijkheid wordt hiermee vanzelfsprekend''. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wil

30 januari 2016

Een simpel en effectieve oplossing: Tussentreden op de trap. Easysteppers;

Als traplopen een
probleem wordt!


Stevige tussentreden voor op uw eigen trap waardoor u minder kracht nodig heeft en uw gewrichten minder zwaar worden belast.

'Een simpel traplift alternatief waarmee u langer vitaal thuis kunt blijven wonen.'
https://www.youtube.com/watch?v=VcA6dRd99yM en
referenties: https://www.youtube.com/watch?v=1_neLx5eCzs&feature=youtu.be

Top