ACTUEEL

Tien Nederlanders besmet met zika-virus

Tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zika-virus. Ze hebben de ziekte in de afgelopen weken opgelopen in Suriname. De kans is heel erg klein dat het virus zich hier verspreidt, omdat die wordt overgedragen door een steekmug die hier niet voorkomt. Het is niet bekend hoe het met de patiƫnten gaat. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan mogelijk tot geboorteafwijkingen leiden wanneer zwangere vrouwen besmet raken. Baby's van besmette moeders worden geboren met een te kleine schedel, waardoor ze hersenbeschadiging oplopen.

Het zika-virus werd in 1947 ontdekt in Uganda en Tanzania. Vorig jaar dook het virus op in Zuid- en Midden-Amerika. De verantwoordelijke mug komt ook voor op de Antillen en in Suriname. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top