ACTUEEL

Partijen willen actie tegen gebruik GHB

Het CDA maakt zich zorgen over het gebruik van de partydrug GHB in delen van Nederland. Volgens de partij zijn er 'brandhaarden' in Brabant, Twente en Friesland. Ook wordt er steeds meer thuis gebruikt, waardoor volgens die partij problemen te laat zichtbaar worden.

"Er is een integrale aanpak noodzakelijk, die mensen die met hun poten in de klei staan het beste kunnen bedenken'', zegt CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot. Haar voorstel wordt gesteund door PvdA, SP en D66. Het CDA wil dat een landelijke team wordt opgericht met mensen die in de praktijk met GHB-verslaafden werken. Dat zijn onder anderen wijkverpleegkundigen, behandelaars, politiemensen en vertegenwoordigers van scholen, die dagelijks met de maatschappelijke gevolgen van GHB-gebruik te maken hebben.

De verslavingsinstelling Jellinek bevestigt de problemen met GHB, vooral in zuipketen op het platteland. "Vaak gaat het om kansarme jongeren die daar dagelijks gebruiken en dus makkelijk verslaafd raken. In het uitgaanscircuit in de Randstad gebruiken mensen GHB soms in de weekends en is het verslavingsprobleem minder groot", vertelt een woordvoerster.

Lastig te doseren

GHB wordt relatief weinig gebruikt in het uitgaansleven. Zo gebruikt 10 procent van de frequente stappers in de Amsterdamse uitgaansscene het 'nichemiddel'. Bij het veel populairdere xtc ligt dit percentage op 55 procent. "Maar mensen die het gebruiken komen relatief vaak in de problemen", zegt de woordvoerster van Jellinek. Dat komt omdat GHB lastig te doseren is en mensen snel te veel nemen. Gebruikers kunnen dan bewusteloos raken, de ademhaling kan verstoord raken en zelfs helemaal stoppen.

Volgens de verslavingskliniek voelt de gebruiker zich bij een kleine dosis ontspannen en rustig. Tegelijk verdwijnen angsten en remmingen. Sommige mensen raken er seksueel opgewonden van. Daarom wordt het middel ook wel gebruikt in parenclubs en in de homoscene. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top