Finance

DSW-topman: alleen pgb bij goed Nederlands

Mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) willen aanvragen, moeten goed Nederlands spreken. Dat zegt DSW-topman Chris Oomen tegen RTV Rijnmond. Volgens Oomen is een goede beheersing van het Nederlands nodig om fraude met pgb's te voorkomen.

De verzekeraar verwijst naar de fraudezaak die DSW in juli vorig jaar zelf aan het licht bracht. Drie Turkse zussen uit Schiedam zouden met hun zorgbureau veel meer zorg aanvragen dan er nodig was. Ze overtuigden Turkse ouderen, die het Nederlands niet of nauwelijks machtig waren, om zorg aan te vragen zonder dat de betrokkenen wisten waar ze voor tekenden. Wat Oomen betreft ,moet iedereen die een pgb aanvraagt daarom de Nederlandse taal voldoende beheersen.

Op die manier zouden de drie zo'n 2 miljoen euro achterover hebben gedrukt. DSW-directeur Chris Oomen vindt dat er veel meer eisen aan de pgb's moeten worden gesteld.  Justitie denkt het strafrechtelijk onderzoek tegen de zussen deze week te kunnen afronden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

2 februari 2016

Als Oomen nog meer eisen aan het verkrijgen van een pgb wil gaan stellen dan moet hij er ook maar eens over nadenken hoe dat zonder nog meer extra bureaucratie kan. Want dat laatste is na de hervormingen eigenlijk al te ingewikkeld geworden, wat het aanvragen van een pgb erg ontmoedigt. Deze ingewikkeldheid tussen weet ik veel welke loketten moet allemaal opgebracht worden door de patiënt, de familie of mantelzorger die meestal al tot hun nek in de penairie zitten en voor wie panklare zorgarrangenenten heel vaak niet passen. Zou de ontmoediging voor een pgb bewust gebeuren? Zorgverzekeringen zijn geen fans van pgb's blijkt steeds. Want dan geef je cliënten meer vrijheid van handelen en dat is averechts aan de machtige posities welke zorgverzekeringen willen innemen. Zo kan een familielid als professional in de zorg geen deel van z'n zorgbaan opzeggen en bij jou aan de slag gaan vanuit je pgb omdat zorgverzekeringen er op aansturen dat die persoon als informele zorgbieder bij je aan de slag gaat ondanks flinke inkomensderving. Als ze beweren dat ze vóór de kritische zelfsturende zorgconsument zijn dan hebben ze het eigenlijk in wezen ook alweer over minder zorgkosten. En het aspekt welzijn dan? Onze chronisch zieke dochter had geen betere medische zorg en verpleging op maat kunnen krijgen dan door ons eigen AWBZ pgb zorgteam. Deze prachtige invulling van zorgbieden mag niet lijden onder altijd maar weer die verhalen en gevallen van organisaties die frauderen. Het gebeurt binnen iedere wettelijke regeling en bij een pgb wordt altijd het extra uitvergroot.

Top