ACTUEEL

Plastisch chirurgen kiezen nieuwe voorman

Hinne Rakhorst is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Hij volgt in deze rol René van der Hulst op. Rakhorst wil als voorzitter met name afrekenen met “het lokale hokjesdenken".

Rakhorst is als plastisch chirurg verbonden aan Medisch Spectrum Twente in Enschede en Ziekenhuisgroep Twente in Almelo en Hengelo. Naast een nieuwe voorzitter zijn nog twee nieuwe bestuursleden benoemd: Michiel Zuidam, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en Andrej Piatkowski de Grzymala, verbonden aan het MUMC+ in Maastricht en VieCuri in Venlo. Zij volgen Marleen Meesters- Caberg en Reinier Feitz op.

Maatschap Nederland

Rakhorst heeft zich eerder als bestuurslid gericht op het ontwikkelen en implementeren van het borstimplantaten registratiesysteem, dat in april vorig jaar in gebruik werd genomen. Als nieuwe voorzitter van de NVPC wil hij de lijn van zijn voorganger van der Hulst voortzetten. “De vereniging is flink in beweging, die energie wil ik erin houden”, zegt Rakhorst. “We leggen met alle betrokken partijen inmiddels de handen op elkaar in Nederland, om te gaan voor de beste zorg voor patiënten. Dat was vroeger ondenkbaar. We gaan voor zo min mogelijk administratieve lasten, zetten kwaliteitskaders en –registers op, moeten investeren in infrastructuur en kwaliteitsmedewerkers inzetten om een nodige inhaalslag te kunnen maken in de zorg. Hoe meer we kennis centraal delen en met elkaar samen werken, ook binnen ons vakgebied en met andere specialisten, hoe meer we van elkaar leren en samen verder komen. Denk aan innovatieve behandelingen, kwaliteitskaders en kostenbesparing. We moeten af van het lokale hokjes denken en toe naar meer gezamenlijkheid, een soort maatschap Nederland. Dat is mijn ideaal en daar heb ik een aantal ideeën voor die ik zeker de komende periode zal uitwerken.” 

Basispakket

 René van der Hulst heeft zich als voorzitter de afgelopen twee jaar met succes hard gemaakt voor het verstevigen van de relaties van de vereniging met overheidsinstanties. Een van zijn speerpunten daarbij was de vergoeding van noodzakelijke plastisch chirurgische ingrepen terug te brengen in het basispakket. “Dankzij de onderhandelingen met Zorginstituut Nederland (ZIN) en minister Schippers lijkt vergoeding op korte termijn in zicht voor onder andere ernstig overhangende oogleden”, aldus Van der Hulst. “Het is nu wachten op advies van ZIN aan de minister op basis van het voorstel dat wij hebben voorgelegd.” Andere behandelingen en indicaties, zoals correcties na extreem gewichtsverlies, vragen om meer tijd en overleg met de minister en ZIN vanwege de complexiteit.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top