ACTUEEL

Huisarts zwijgt over eigen kwaliteit

Informatie over de kwaliteit van huisartsen moet openbaar en makkelijk toegankelijk worden. Dat wil patiëntenorganisatie NPCF. Uit een inventarisatie onder de achterban blijkt dat patiënten willen weten hoe goed hun huisarts is in vergelijking met andere artsen. Ook geven veel patiënten aan dat het moeilijk is om te wisselen van huisarts.

Een kleine 10 procent zegt een andere huisarts te willen. Maar een deel van hen ondervindt daar naar eigen zeggen grote moeite bij, bijvoorbeeld omdat de eigen huisarts niet wil meewerken. De Landelijke Huisartsen Vereniging zegt in een reactie dat iedere patiënt de vrijheid heeft om te vertrekken bij een huisarts. Inschrijving bij een nieuwe praktijk lukt niet altijd, bijvoorbeeld doordat de praktijk vol is, maar huisartsen mogen een patiënt nooit tegenhouden om te vertrekken.

Transparanter

NPCF-directeur Dianda Veldman vindt dat huisartsen veel transparanter te werk moeten gaan. "Twee jaar geleden beloofden de huisartsen al beterschap. Maar in de praktijk komt daar nog maar bitter weinig van terecht. Daar moeten we nu echt werk van gaan maken.''

De huisartsenvereniging is het niet eens met de conclusies van de NPCF. Volgens de organisatie hebben vier op de vijf mensen veel vertrouwen in hun huisarts. (ANP) 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

1 maart 2016

Het zal toch niet zo zijn dat huisartsen onderling in een gemeente met elkaar afspreken terughoudend te zijn in het overnemen van elkaars patiënten?! Dan begrijp ik ook het 'vastzitten aan'. In mijn gezin zaten we een keer klem met onze huisarts. Een mogelijk nieuwe kandidaat die ik benaderde zei: 'ik heb ook wel eens een patiënt die het niet meer in me ziet zitten, en dan moet er geswicht kunnen worden, ja en daarom ben je van harte welkom bij me'. Bij je huisarts (moeten) blijven terwijl het niet je type is als mens is zo jammer.

Top