ACTUEEL

Verblijfsduur in tbs-klinieken neemt toe

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie laat onderzoek doen naar de toenemende verblijfsduur in tbs-klinieken. Daarnaast laat zij onderzoeken hoe het komt dat rechters steeds minder vaak tbs met dwangverpleging opleggen aan verdachten.

Maatregelen

De Tweede Kamer overlegt woensdag met Albayrak over het systeem van terbeschikkingstelling. Voorafgaand daaraan heeft de bewindsvrouw een brief gestuurd waarin ze ingaat op maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen om het stelsel te verbeteren.

Inkorten verblijfsduur

Tbs-patiënten blijken langer in een kliniek te verblijven. De verblijfsduur is opgelopen naar gemiddeld 8,4 jaar in 2008. In 2000 was dat nog vijf jaar. Albayrak wil weten wat de oorzaken daarvan zijn. Daarbij zal ze ook bekijken of er mogelijkheden zijn om de verblijfsduur in de kliniek in te korten zonder dat dit ten koste van de veiligheid gaat. “Het is niet ondenkbaar dat, met de nadruk op veiligheid en beveiliging, de aandacht voor de kwaliteit van de behandeling enigszins onder druk is komen te staan,” schrijft de PvdA-bewindsvrouw.

Minder tbs-opleggingen

In de brief meldt Albayrak ook dat het aantal tbs-opleggingen daalt: van 183 in 2007 naar 118 vorig jaar. Mogelijk heeft dat te maken met het toenemend aantal verdachten dat weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek om zo te voorkomen dat ze tbs krijgen.

Opnamestop Oldenkotte opgeheven

De tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken mag inmiddels weer nieuwe patiënten opnemen, zo staat verder in de brief van Albayrak. De opnamestop is begin oktober opgeheven. Oldenkotte mocht sinds juni 2008 geen nieuwe tbs'ers meer opnemen, nadat een vertrouwenscrisis tussen de directie en het personeel uit de hand was gelopen. Een interim-bestuurder stelde orde op zaken. De kliniek neemt dit jaar naar verwachting vier nieuwe tbs'ers op. (ANP)

>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<

Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.

Skipr daily brengt u dagelijks voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. U kunt deze e-mailnieuwsbrief personaliseren door de voor u interessante rubrieken te kiezen. Abonneer u op de Skipr daily. Daarnaast brengt de Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top