Finance

'Medicijn innemen met broodje kaas scheelt 10.000 euro per patiënt'

Door Pazopanib niet op de nuchtere maag maar tijdens het ontbijt in te nemen, kan de dosering omlaag en kan per patiënt 10.000 euro per jaar worden bespaard. Met onderzoek waaruit dit blijkt, heeft de ziekenhuisapotheker Floor Lubberman van het Deventer Ziekenhuis de Jozefprijs gewonnen.

Pazopanib is een kankerremmend medicijn bij niercelkanker en kanker in weke delen. Volgens voorschrift moet dit medicijn op de nuchtere maag worden ingenomen. Amerikaans onderzoek had al uitgewezen dat inname van het geneesmiddel tijdens het ontbijt een lagere dosering mogelijk maakt, met gelijkblijvend resultaat. Daarbij werd uitgegaan van een Amerikaans 'bacon & eggs'- ontbijt met veel vet.

Ziekenhuisapotheker Floor Lubberman heeft nu onderzocht wat het effect van inname is bij een ontbijt met een boterham met (pinda)kaas of hagelslag. Wat blijkt: de dosering kan met 25 procent omlaag "en dan nog is de hoeveelheid van het medicijn dat door het lichaam wordt opgenomen gelijk aan inname op de nuchtere maag". Bijkomend voordeel is dat patiënten niet vroeger op hoeven te staan om het medicijn op de nuchtere maag in te nemen. Het onderzoek werd uitgevoerd in een samenwerkingsverband van het Radboudumc, Deventer ziekenhuis en het LUMC in Leiden.

De jury van de Jozefprijs spreekt van een "maatschappelijk zeer relevant onderzoek" . Hoewel het onderzoek in eerste instantie gericht was op het welbevinden van de patiënt en het terugdringen van bijwerkingen, bleek dat tevens een grote financieel voordeel te behalen is. Floor Lubberman: "In de ingewikkelde maatschappelijke discussie of we dure medicijnen wel altijd moeten voorschrijven, is dat een belangrijke bijvangst. Dure medicijnen blijven zo mogelijk beschikbaar voor een brede populatie." Alleen al bij het Deventer Ziekenhuis krijgen tussen de dertig en veertig patiënten het medicijn toegediend.

Jozefprijs

De Jozefprijs is een waardering voor de arts of zorgverlener die het afgelopen jaar het beste artikel heeft geschreven voor de medische wetenschap. De prijs, die dit jaar voor de 40e keer werd uitgereikt, werd ingesteld bij het 100-jarig bestaan van Sint Jozef ziekenhuis en was oorspronkelijk alleen bedoeld voor arts-assistenten om hen aan te moedigen bij het schrijven medisch wetenschappelijk werk. Na de fusie van de twee Deventer ziekenhuizen besloot de medische staf de traditie in ere te houden en de prijs ook open te stellen voor (medisch) specialisten en ziekenhuismedewerkers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top