ACTUEEL

'Omstreden kno-arts verzweeg derde dodelijk incident'

De kno-arts van het UMC Utrecht die recent betrokken was bij twee niet-gemelde dodelijke calamiteiten, verzweeg ook in 2010 al een calamiteit waarbij de patiënt overleed. Op basis van nader onderzoek meldt het tv-programma Zembla dat de arts destijds geleden een hersenbloeding veroorzaakte tijdens een neusoperatie, waardoor de patiënt overleed.

De kno-arts probeerde de calamiteit te verzwijgen door zijn assistent een verklaring van natuurlijk overlijden te laten afgeven. Die overlijdensverklaring is door het afdelingshoofd aangepast toen de feitelijke gang van zaken bekend werd. Dezelfde arts heeft bovendien drie andere ernstige incidenten in 2013 en 2014 intern niet gemeld. Volgens Zembla bevestigt het UMC Utrecht de berichten. Ook zouden alle dossiers aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn gegeven.

Op de eigen website laat UMC Utrecht daarentegen afstand te nemen van de berichtgeving door Zembla omdat een en ander gebaseerd is op “uitspraken van anonieme individuen die voor ons niet verifieerbaar zijn”. “Wij nemen dan ook afstand van deze berichtgeving en laten die geheel voor rekening van Zembla”, aldus het UMC Utrecht.

Eind vorig jaar ontdekte Zembla al dat de omstreden arts betrokken was bij twee dodelijke calamiteiten die niet gemeld waren bij de inspectie. De arts had in beide gevallen per ongeluk een slagader geraakt. Hij is toen door het UMC Utrecht op non-actief gezet.

Eind maart meldde het ziekenhuis dat de arts weer aan de slag ging. Daar is het ziekenhuis nu van teruggekomen. Het UMC Utrecht wil zolang onderzoeken lopen niet inhoudelijk op casussen in de media reageren. De raad van bestuur benadrukt dat de kwaliteit en veiligheid “ons grootste goed is”.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

8 april 2016

Er kleeft nu te veel verdenking op de KNO-arts en dat raakt de gehele KNO. Wie neemt nog het risico bij verwijzing door de huisarts naar de KNO .......?

Top