ACTUEEL

Antibioticaresistentie nu ook tegen laatste redmiddel colisitine

Antibioticaresistentie treedt nu ook op tegen het middel colistine. De resistentie verspreidt zich bovendien snel over de wereld. Dit terwijl colistine in veel landen gebruikt wordt als laatste redmiddel tegen infecties, zo meldt de NOS.

Op een internationaal congres over infectieziekten in Amsterdam, de ECCMID 2016, zijn onderzoeksresultaten gepresenteerd over deze uitbreiding van antibioticaresistentie.

De resistentie verspreidt zich op een manier die in november 2015 voor het eerst geconstateerd werd in China. Resistentie tegen colistine bleek zich makkelijk van de ene bacteriesoort op de andere te verspreiden. Door het reisgedrag van mensen en het transport van voedsel, verspreidt het probleem zich verder. Dat maakt het tot een bedreiging voor de volksgezondheid, stellen de wetenschappers.

Colistine is een antibioticum dat zo’n veertig jaar geleden in onbruik raakte vanwege de soms heftige bijwerkingen. Nu wordt het weer volop gebruikt, omdat veel infecties al ongevoelig zijn voor andere antibiotica. In ziekenhuizen in bijvoorbeeld Griekenland en Italië kan colistineresistentie op korte termijn al voor problemen zorgen, aldus de NOS.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top