Finance

Zorgverzekeraars steken miljoenen in zelfmanagement

De gezamenlijke zorgverzekeraars hebben 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verder ontwikkelen en toepassen van zelfmanagement in de zorg. De financiële impuls moet er toe bijdragen dat mensen met een chronische aandoening met hulp van hun zorgverlener, hun omgeving en ICT zelf aan hun gezondheid te werken.

Ook eerstelijns zorgorganisaties die aan de slag willen met zelfmanagement, maar daarvoor onvoldoende reguliere middelen hebben, kunnen aanspraak maken op het beschikbare budget van de zorgverzekeraars. Het invoeren van zelfmanagement is namelijk niet eenvoudig. Zo moet het zorgproces aangepast worden en moeten medewerkers geschoold worden voor hun nieuwe rol.

Het bedrag is vrijgekomen dankzij een krachtenbundeling van patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars in de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!). ZO! zet zich actief in voor verspreiding van zelfmanagement door de juiste partijen om tafel te brengen en kennis te ontsluiten. ZO! maakt zich daarnaast sterk voor beleidsmatige en financiële integratie van zelfzorg, bijvoorbeeld door zelfmanagement onderdeel te maken van de reguliere inkoop van zorgverzekeraars, door toetsingskaders voor zelfzorgplatforms te ontwikkelen en door budget te organiseren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top