ACTUEEL

Inspecties oordelen hard over hulpverlening Sharleyne

De hulpverleners rond de vorig jaar overleden 8-jarige Sharleyne Remouchamps uit Hoogeveen, hebben zich nauwelijks om het kind bekommerd, ondanks jarenlange meldingen over verwaarlozing, huiselijk geweld en drankmisbruik door de moeder.

Dit concluderen de inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg, Veiligheid en Justitie, in een rapport dat in het bezit is van actualiteitenprogramma ZEMBLA en dat in juni naar de Tweede Kamer gaat.

Sharleyne overleed vorig jaar in de nacht van 7 op 8 juni na een val van haar flat. De moeder gold enige tijd als verdachte maar het OM heeft de ware toedracht niet kunnen vaststellen. Al in 2012, drie jaar voor haar noodlottige dood, waren bij de politie en de jeugdhulpverlening meerdere meldingen bekend van verwaarlozing en huiselijk geweld in de ouderlijke woning. Toch werd er niet ingegrepen.

Niet centraal

Na maandenlang onderzoek -zo meldt Zembla- concluderen de inspecties over de hulpverleners dat: “de focus lag op de problematiek van ouders en de regie op de hulp lag bij hen” en “er bleven signalen en meldingen komen dat het veilig opgroeien van het kind bedreigd werd. De betekenis van de problemen voor het kind stond echter niet centraal, waardoor het belang van het kind niet voorop stond in de aanpak”.

Bovendien zijn “aanhoudende signalen door de betrokken hulpverleners niet in samenhang met elkaar beoordeeld”. Ook stellen de inspecties vast dat de hulpinstellingen onvoldoende oog hadden voor de gevolgen van het drankgebruik van de moeder.

De gemeente Hoogeveen, verantwoordelijk voor de jeugdzorg, moet over drie maanden aan de inspecties een plan presenteren met maatregelen om de hulpverlening te verbeteren. Over een half jaar controleren de inspecties of de situatie ook daadwerkelijk is verbeterd.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top